Lukijalta Lukijalta

Perintövero pois ainakin rintaperillisiltä

Usein ihmetellään, miksi yritykset eivät pysy Suomessa ja miksi yritykset eivät kasva. Kiistatta yksi syy on perintövero.

Otetaan esimerkiksi pieni teollisuuden ”nyrkkipaja”. Isä, jolla on yksi poika, on perustanut pienen yrityksen, jossa työllistää itsensä lisäksi pari henkilöä.

Yrityksellä on jonkin verran koneita ja laitteita sekä sen verran varastoa, että toimitusajat pysyvät kohtuullisina.

Vaikka yhtiöllä ei ole rahaa eikä se tuota tulosta, sillä on kuitenkin omat toimitilat, kalustoa ja varastoa. Yhtiön arvo on 500 000 euroa. Isä kuolee ja poika perii yhtiön. Hän ei siis peri euroakaan rahaa, mutta verottaja lähettää kuitenkin 74 500 euroa perintöverolaskun, joka tulee maksaa kahdessa erässä puolen vuoden aikana!

Miten hän maksaa 74 500 euroa puolessa vuodessa? Vaihtoehtoja on kaksi.

Ensimmäinen vaihtoehto on ottaa velkaa. Jos ottaa velkaa, on sen maksamiseksi nostettava yhtiöstä kaikki liikenevä raha, jolloin yhtiön kehittäminen vaikeutuu.
Toinen mahdollisuus on myydä yhtiö – pahimmassa tapauksessa ulkomaille.

Mitäs jos yritys onkin kasvanut hieman isommaksi? Se työllistää todennäköisesti enemmän, mutta mitä muuta? Jos perii esimerkiksi keskikokoisen vientiyrityksen, jonka arvo on kymmenen miljoonaa euroa, joutuu maksamaan liki kaksi miljoonaa euroa perintöveroa ja aikaa siihen on puoli vuotta!

Poistamalla perintövero vähintään rintaperillisiltä annetaan siis yrityksille mahdollisuus pysyä Suomessa!

Juuso Lahtinen
kansanedustajaehdokas (kok.)
opiskelija, yrittäjä
Pihtipudas

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>