Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Uhkaavat kaupustelijat nakertavat turvallisuutta

Epärehelliset kaupustelijat jahtaavat ikäihmisiä, joiden he arvioivat olevan helpoimpia saaliita. Muutaman viikon sisällä kahdelle pihtiputaalaiselle eläkeläiselle, vieläpä naapuruksille, on sattunut uhkaava tilanne, jossa kaupustelija yritti pakkomyydä uhkaavin elkein tavaroitaan eteenpäin. Ensimmäisessä tapauksessa vaadittiin takista 150 euroa.

Tuoreempi tapaus sattui maanantaina Pihtiputaan Nesteen pihalla. Kahvilta tulossa olleen 85-vuotiaan miehen autoon työntyi tummanpuhuva iso mies, joka heitti avaamattoman pahvilaatikon auton takapenkille ja vaati siitä viittäkymmentä euroa. Kun vanhus totesi, ettei hänellä ole rahaa mukana, huonoa suomea puhunut mies kysyi pankkikorttia ja vaati uhriaan lähtemään pankkiautomaatille.

Neuvokas ikäihminen ilmoitti soittavansa poliisille, nousi autosta ja alkoi pitää meteliä. Apuun hän sai kahviosta tulleen tuttavansa. Mies poistui lähellä seisseeseen vaaleaan autoon. Kolmen miehen porukka lähti Nelostietä etelään. Pian poliisi sai hälytyksen uhkaavasta kaupanteosta Viitasaarelta.

Suomeen on rantautunut Baltiasta ja Keski-Euroopasta epärehellisin aikein liikkeellä olevia kauppiaita, jotka pelottelevat vanhuksia ja vievät tilaisuuden tullen heidän käteisvaransa. Jos rajavalvonta tai poliisi ei pysty puuttumaan ryöstöä muistuttaviin tilanteisiin tehokkaammin, on vain ajan kysymys, kun uhkaava kauppatapahtuma karkaa käsistä. Seuraukset voivat olla arvaamattomia. Huijarikauppiaisiin on asennoiduttava vakavasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>