Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yhä useampi seuraa Vienon esimerkkiä ja elää vanhaksi

Satavuotiaiden määrä kasvaa.

Suomessa elää yli seitsemänsataa sata vuotta täyttänyttä seniorikansalaista. Kinnulassa heitä on yksi. Kotipihan vanhainkodissa asuva Vieno Piispanen täytti sata vuotta vappuna.

Sadan vuoden ikä ei merkitse enää välttämättä sitä, että ihminen olisi ikäloppu. Vieno Piispanen on siitä hyvä esimerkki. Hän käveli rollaattorinsa tukemana itse huoneestaan vanhainkoti Kotipihan ruokasaliin juhlatilaisuuteen, jossa hän kuunteli juhlapuheet, otti vastaan lahjat ja kiitti niistä.
Vieno myös luki juhlayleisölle ääneen Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan Liisa Hyssälän lähettämän onnittelusähkeen. Eikä tarvinnut lukemiseen silmälaseja.

Sadan vuoden iän saavuttaminen on edelleen harvinaista. Kuvaavaa sen sijaan on, että 90 vuotta täyttäneitä suomalaisia on jo noin 50 000. Jos mitään mullistavaa ei tapahdu, huippuiäkkäiden ihmisten määrä jatkaa kasvuaan.

Ennusteiden mukaan nyt syntyvistä lapsista jopa puolet viettää satavuotisjuhliaan, kunhan jaksavat odottaa, olla sosiaalisia ja pitää itsestään huolta. Elintavoilla ja asenteilla on nimittäin iso vaikutus elinikään.

Ikäihmisten osuuden kasvu väestöstä kertoo hyvin onnistuneesta yhteiskunnan rakennustyöstä. Vakaat olot, korkea elintaso ja kehittynyt terveydenhoito luovat perustan, joka tuo kansalaisille lisää elinvuosia.
Ikääntyneiden määrä ei ole Suomelle ongelma, vaan yksi tärkeimmistä onnistumisen mittareista. Satavuotiaista on syytä olla ylpeä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>