Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yhdellä suurinvestoinnilla voi olla valtava merkitys

Metsä Groupin uusi biotuotetehdas pyörähtää parin vuoden kiivaan rakennustyön jälkeen käyntiin Äänekoskella. Heti sen jälkeen alkaa seuranta, miten tehtaan toiminta vaikuttaa puun kysyntään, hankintaketjun työpaikkakehitykseen ja kuitupuun hintaan.

Odotukset ovat kovat, mutta niille on hyvät perusteet. Tehtaan ansiosta kuitupuun käyttö lisääntyy pohjoisen Keski-Suomen alueella neljä miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Lisäys on ennennäkemätön. Se merkitsee kymmenen prosentin kasvua koko maan kuitupuun käytössä.

Ei ihme, jos Äänekosken tehdashankkeen yhteydessä on käyty keskustelua siitä, kuinka paljon havukuitupuun korjuuta voidaan kestävästi lisätä. Metsä Groupin arvio on, että raja tulee vastaan noin seitsemässä miljoonassa kuutiossa. Kun Kuopioon suunniteltu tehdasinvestointi toteutuu, lähestytään jo tuota rajaa.

Maakunnan kannalta on hienoa, että täällä oltiin liikkeellä ensiksi. Keski-Suomi on viime vuosina jäänyt monessa asiassa seisomaan asemalle, kun juna on jo mennyt.

Tehdashankkeella on valtava myönteinen merkitys maakunnan henkiselle ilmapiirille myös Äänekosken ulkopuolella. Se havaittiin viikko sitten Pihtiputaalla. Valtuustosali täyttyi yrittäjistä ja kuntalaisista, jotka halusivat tietää, mitä ansaintamahdollisuuksia tehdas tuo yrityksille ja mitkä ovat sen työllisyysvaikutukset. Tehdaspäätös on tärkeä myös siksi, että sillä rikottiin ajatusharha, ettei Suomeen kannata enää investoida.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>