Pääkirjoitus Juha Kivinen

Lukioille hengähdysaikaa koulutusleikkausten keskellä

Pihtiputaan ja Kinnulan lukioiden rehtorien lakkiaispäivän puheissa kuului helpotuksen huokaus: pahemminkin olisi voinut käydä. Edellisen hallituksen ajama lukioverkkouudistus olisi käytännössä johtanut lukion lopettamiseen monella pienellä paikkakunnalla, mutta lakiesitys jäi toteutumatta. Perjantaina työnsä aloittanut Juha Sipilän hallitus näyttää jättävän lukiot rauhaan, ainakin tällä erää.

Suomen Lukiolaisten Liitto ehti kuitenkin jo muistuttaa ylioppilasjuhlien humun keskellä, että lukiolaiset tuntevat poikkeuksellisen suurta huolta omasta tulevaisuudestaan. Vaikka lukiokoulutukseen ei ole tulossa leikkauksia hallitusohjelmassa, lukioissa ollaan huolissaan hallituksen suunnittelemista noin 600 miljoonan euron koulutusleikkauksista koko koulutusjärjestelmässä.

Lukiolaisten liitto huomauttaa, että moni jatko-opintoihin suuntaava ylioppilas pelkää, mitä koulutuksen laadulle ja tasa-arvoisille koulutusmahdollisuuksille käy. Ammattikoulupuolella säikähdettiin jo ensimmäisiä huhuja ammattikoulun lyhentämisestä kaksivuotiseksi ja suoran opintopolun katkeamisesta ammattikoulusta ammattikorkeakouluun.

Kinnulan kunnalle lukion säilyminen on erittäin tärkeä asia jo kunnan imagonkin kannalta. Vain neljän ylioppilaan vuosi nostaa hieman kulmakarvoja, mutta kyse on sentään vain väliaikaisesta notkahduksesta oppilasmäärissä.

Pihtiputaan lukion tilanne näyttää hyvältä. Lukion oppilasmäärä kasvaa ensi lukuvuonna 15 opiskelijalla muun muassa uuden partiolinjan ansiosta. Näin myönteinen kehitys on harvinaista pienessä kunnassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>