Päästä vedettyä Krista Kajuutti

Olkoon Suomen suvi stressitön

Nyt on meillä kesäkuu, lumeen peittyy pihapuu. Lämpöasteita on nolla, pipo päässä täytyy olla.

Sieltä se Suomen suvi taas saapuu. Ihmiset suuntaavat mökeilleen, kiroavat hyttysiä ja käyttävät shortseja, vaikka lämpömittari näyttäisi vain viisi astetta. Suomalaisille kesä on ennen kaikkea mielentila. Satoipa taivaalta räntää tai vettä, käy grilli silti kuumana. Lomalle järjestään monenmoista ohjelmaa, ettei vaan keretä liikaa rentoutua.

Stressi on sana, jota ei haluta tai tohdita liittää kesäisiin lomapäiviin. Kuitenkin sadattuhannet ihmiset kärsivät siitä, kesälläkin. Ennen lomalaitumille kirmaamista monet stressaavat kesken jäävistä töistä ja tulevasta lomasta. Kai minä kerkeän tehdä kaiken mitä pitää? Korjata mökin kuistin, lukea ainakin viisi romaania, viettää lasten kanssa laatuaikaa, käydä sukuloimassa, luettelo on loputon.

Ennen kesää iltalehdet täyttyvät juhannuksen sääennusteista ja julkkisten kesämökkiesittelyistä. Ja kaikkien mielestä kesä on niin ihana. Eihän sitä kehtaa myöntää, että omasta mielestä kesä on yksi tehtävälista. 

Kesä ja lomailu ovat monille suorittamista. Perheet reissaavat paikasta toiseen pää kolmantena jalkana. Onhan se pakko tavata siskon kummin kaimaa perheineen. Kaikessa tohinassa se oma perhe voi unohtua.

Loman loppuessa harmitellaan, ettei keretty vierailla Kerttu-tädin luona tai käydä ruotsinlaivalla. Ja juuri kun mieli alkaa edes vähän rentoutua, onkin jo aika palata töihin. Takaraivon stressisuoni aloittaa taas tykytyksensä, maanantaina on pakko mennä toimistolle. Paperipinot, tilinpito ja sähköpostivyöry odottavat armottomana. Ei millään jaksaisi.

Mistä tällaiset paineet kumpuavat? Kai ne ovat osa niitä elämän ruuhkavuosia, ken tietää. 

Ruuhkasta, kiireestä ja suorittamisesta huolimatta ihmisten olisi hyvä välillä päästää irti, ainakin yrittää. Stressi on uupumuksen psykologinen oire, ja myös sen fyysiset vaikutukset kuten säryt, aineenvaihduntaongelmat tai iho-oireet voivat olla vakavia. Suomalaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus viettää jopa kuuden viikon kesälomaa, ottakaamme siitä ilo irti. Tällaista mahdollisuutta ei monessa maassa ole.

Joten kesän kunniaksi tietokone kiinni ja puhelin vähintään äänettömälle. Jäätelö kouraan ja kellahda riippumattoon katselemaan pilviä. Jos haluat vain olla, ole. Ja jos kuulut niihin onnellisiin, jotka eivät elä stressisuonten tykytyksessä, jatka samaan malliin.

Kesä tuli, lumi suli, puro sanoi puli puli. Hyvää kesää kaikille!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>