Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Tukevasti kahdella jalalla

Kiitos kysymästä, loma meni sadetta pidellessä ja aurinkoisia hetkiä metsästäessä. Siitä huolimatta joku vilkaisi naaman rusketusta ja arveli, että olin ollut ulkomailla.

Totta. Kävimme yhtenä sateisena päivänä Haaparannassa. Ohjelmaan kuuluivat tomaattisilakat Ankis Restaurangissa, ajelu kaupungin keskustan tietyön alla olevia kuoppaisia katuja pitkin ja pikainen piipahdus Ikeassa.

Ikea-miljardööri Ingvar Kamprad ei meistä paljon kostunut. Mukaan lähti kolme tarjotinta ja pinkka lautasliinoja.

Niin että mistäkö se rusketus tuli? Metsänistutukselta, taimikon raivuulta, pihahommista ja yhdestä aurinkoisesta rantapäivästä Pietarsaaressa. Lomalla on tehty ihan oikeitakin töitä.

Edellisestä matkasta Oulun yläpuolelle on sen verran aikaa, että muutokset oli helppo huomata. Tornio ja Haaparanta ovat osanneet käyttää avoimen rajan tuomat mahdollisuudet hyväkseen. Kaupungit ovat kasvaneet käytännössä yhteen.

Ikea saattaa muuttaa ajan kuluessa tilannetta Haaparannan hyväksi, mutta nyt näyttää siltä, että Tornio on pärjännyt rajakaupassa paremmin.

Torniosta on rakentunut hyvinvointia ja vaurautta uhkuva kaupunki. Suurin yllätys oli se, että Suomen puolella jopa yleiset alueet näyttivät paremmin hoidetuilta kuin rajan länsipuolella.

Ihan kuin Torniossa olisi siirretty takavuosien Ruotsista otettu oppi käytäntöön ja Haaparannassa olisi menty vähän taaksepäin. Tukholman ja vielä sitä eteläisemmän Ruotsin imu taitaa olla niin voimakas, että pohjoinen periferia on Ruotsissa vielä suuremmissa vaikeuksissa kuin meillä.

Kiivain kesätapahtumarumba alkaa laimeta, hallinto lomailee ja väki lentää etelään tai vetäytyy mökeille.
Heinä- ja elokuu ovat tiedotusvälineille hankalaa aikaa. Juttutarjonnan tasaisen vuolas virta tyrehtyy ja toimituksissa joudutaan miettimään millä sivut täytetään. Uutiskynnyshän siinä laskee.

Helsingin Sanomat joutui sivujensa täytteeksi lainaamaan New York Timesin tiedeuutista, jossa amerikkalaistutkijat huomasivat kehon tasapainolla olevan suora yhteys tunne-elämän tasapainoon.

Pitkissä avioliitoissa eläville esitettiin suhdetta koskevia kysymyksiä. Puolisoaan selvästi rakastettavampana piti se ryhmä, joka vastasi molemmat jalat maassa. Yhdellä jalalla vastanneet kokivat suhteensa epävakaaksi.

Yhdellä jalalla seisten vastanneet olivat myös selvästi tuskaantuneempia kotitöiden epätasaiseen jakaantumiseen.

Niinpä. Lomallakin voi olla viisainta ottaa asioihin kantaa tukevasti molemmat jalat maassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>