Alvajärvi, kolari, pyöräily Henri Pelkonen

Alvajärven ympäriajossa rytisi

Lauantaina pyöräillyssä Alvajärven ympäriajossa koettiin kauhun hetkiä, kun osa sadan kilometrin matkalle osallistuneista kilpailijoista kolaroi keskenään.

Suuremmilta henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka aineksia oli pahoihinkin loukkaantumisiin.

Muuten kilpailut onnistuivat kiitettävästi. Järjestelyt saivat kiitosta useilta pyöräilijöiltä. Pääsarjan eli miesten elite-sarjan voitti kokkolalainen Arttu Malviniemi.

Sadan kilometrin kilpailussa poljettiin edestakaisin Reisjärventietä. Kolari tapahtui alamäessä noin kaksi kilometriä ennen Muurasjärven kylää. Pyöräilijöillä oli vauhtia tässä vaiheessa noin 50 kilometriä tunnissa.

Aitiopaikalta kolaria todisti ylituomari Esko Aro, joka istui pääjoukon perässä tulleessa tuomariautossa.

— Uusi päällyste oli niin korkea, että yksi kaveri tipahti pehmoiselle ja kaatui. Samaan kasaan kaatui iso osa porukasta. Varmaan ainakin tusinan verran miehiä lensi pitkin maantietä.

Kaatuneiden joukossa oli laukaalaista CC Picaroa edustanut Timo Herranen.

— Yksi kaveri kaatui eteen, ja toinen meni hänen päälle. Siihen minä räsähdin samaan nippuun. Mitään en ehtinyt tehdä. Ensimmäisenä kaatunut löi päänsä jotenkin, ja minä lensin koko sakin yli kylelleen. Sitten rupesi ukkoa tulemaan päälle.

Kaatumisen takia Herranen kertoi murtaneensa solisluunsa, joka törrötti ikävän näköisesti miehen kerratessa haastattelussa tapahtumia.

Pahiten näytti loukkaantuneen kokkolalainen André Kurtén, joka löi päänsä asfalttiin. Kokkolaan ambulanssilla kuljetettu Kurtén selvisi lopulta ilman murtumia, ja hänet kotiutettiin samana iltana. Loput kolaroineet pyöräilijät selvisivät naarmuilla ja ruhjeilla.

Ylituomari Esko Aro kiitteli auliisti järjestäjiä ensiapujärjestelyistä. Ensihoidosta vastasi SPR.

— Meillä oli heti ensiapu auttamassa. Me saatiin maalipaikalta vielä nopeasti kaksi henkilöä lisää auttamaan.

Vuodesta 1972 järjestetyssä kisassa on aiemmin vältytty suuremmilta kolareilta. 25 vuotta kilpailussa tuomarina toiminut Aro kertoi kolarin olleen ensimmäinen hänen aikanaan.

Vaikka kolari himmensi tunnelmaa iltapäivällä, oli Alvajärven ympäriajo jälleen onnistunut pyöräkilpailu.

Eri sarjoihin osallistui yhteensä 71 pyöräilijää, mikä on Alvajärven kaltaiselle pienelle kilpailulle hyvä määrä. Tiedottaja Ritva Pesonen harmitteli ainoastaan naispyöräilijöiden vähäistä määrää.

Miesten elite-sarjan voitti vasta 19-vuotias Arttu Malviniemi. Tiukan kirikilpailun jälkeen tullut voitto maistui kokkolalaiselle.

— Hyvältä tuntuu, ihan mahtava fiilis.

Malviniemi on harrastanut kilpapyöräilyä kolmen vuoden ajan. Aiemmin hänen ykköslajinsa oli juoksu. Kauden kovimmaksi saavutuksekseen hän arvio kortteliajon SM-kilpailujen 9. sijan. Pyöräily vaatii jo tällä tasolla kovia harjoittelumääriä. Malviniemi käyttää treenaamiseen noin 700 tuntia vuodessa. Hän aloitti kilpapyöräilyuransa aikanaan nimenomaan Alvajärveltä. Hän lupaa saapua paikalle myös ensi vuonna.

Paikallisia pyöräilijöitä ei kilpailussa juuri nähty. Ilmoittautumislistalta löytyivät ainoastaan Paukun siskokset Emmi, Sara ja Tiisa sekä edellä mainittujen äiti Sirke.

Emmi Paukku sijoittui naisten elite-sarjan kilpailussa alun perin kolmanneksi, mutta pyörässä olleet triathlonpyörän ohjurit toivat yllättäen hylkäyksen. Ennen kuin tieto hylkäyksestä tuli, Paukku oli tyytyväinen kilpailun kulkuun.

Paukun päälaji on triathlon. Maantiepyöräilykilpailut tukevat hyvin hänen ykköslajiaan.

— Vähän erilaista on vetää näitä maantiekisoja yhteislähtönä, kun triathlonissa mennään yksin. Hyvää harjoittelua tämä on.

Pari viikkoa sitten tullut alle 19-vuotiaiden triathlonin SM-kulta oli vielä hyvin mielessä.

— Siellä kaikki osa-alueet kulki. Lämmin keli ja hyvä kannustus auttoivat.

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa Emmillä on suorittaa lukio loppuun. Urheilupuolella tavoitteet ovat korkealla.

— Yritän päästä mahdollisimman pitkälle. Sinne, mihin kroppa menee ja kestää.

Alvajärvelle tultiin kilpailemaan eri puolilta maata  Tamperetta ja Kuusamoa myöten. Oskari ja Eero-Veikko Nissilä sekä Max Halmekangas saapuivat kisapaikalle Kälviältä. Pyöräilyharrastusta pojilla on takana pari vuotta. Lajin pariin heidät vetivät kaverit ja sukulaiset.

— Kun muutin Kälviälle, siellä oli tosi monella maantiepyörä, Oskari kertoo.

Maxille uusi harrastus tuli paketin muodossa.

— Mä sain joulupukilta tuon pyörän. Se oli hyvä lahja.

Kolmikko suosittelee pyöräilyä kaikille vauhdista ja ulkoilmasta pitäville.

— Siinä on niin laihat pyörät, että pääsee kovaa, Eero-Veikko myhäilee.

Ympäriajon tulokset

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>