Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yksi vanhimmista pihtiputaalaisyrityksistä luovuttaa

Pihtiputaan Kirja ja Paperikauppa perustettiin vuonna 1932. Kirjakauppaa on käyty Pihtiputaalla siitä lähtien. Yhdeksän vuotta Pihtiputaan Kirjakaupan yrittäjänä toiminut Virpi Piippo on jäämässä paikkakunnan viimeiseksi kirjakauppiaaksi, jos liikkeelle ei löydy jatkajaa ennen lokakuun loppua.

Kirjakauppa on kärsinyt pahoin pitkäksi venyneestä taantumasta. Painettujen kirjojen myynti on vähentynyt vuosia laman ja lukuharrastusten muutoksen vuoksi. Vaikeassa tilanteessa moni yrittäjä on joutunut nostamaan kätensä pystyyn. Edellinen lopettamis-uutinen tuli Saarijärveltä.

Kirjakaupat ovat ajautuneet nettikaupan kanssa kilpailutilanteeseen, jossa on lähes mahdotonta pärjätä. E-kirjoja voi tilata tabletilleen muutaman euron kappalehintaan ja painetun kirjan saa netistä alle sen, minkä kirjakauppias joutuu maksamaan kirjasta tukussa.

Yksittäinen yrittäjä joutuu antamaan isoille internet-toimijoille tasoitusta jo lähtöviivalla. Yhä harvempi asiakas on niin hintatietoinen, että ymmärtää kivijalkakauppiaalta kirjan ostaessaan maksavansa loppuhinnassa myös henkilökohtaisesta palvelusta ja liikkeenpidon synnyttämistä kuluista.

Nettikauppa on mahdollisuus, mutta samalla uhka erikoistavarakaupalle. Asiakkaan on hyvä miettiä, pönkittääkö hän valinnoillaan paikallisia palveluja vai kiihdyttääkö niiden alasajoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>