Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Miten olisi puolen vuoden aikalisä

Niemenharjun uudelleen kiitoon nostavan lomakeskuksen rakentamisen aloittaminen viivästyy.

Liikkeelle piti päästä syyskuun aikana. Ei päästy, koska hankkeen hinta pomppasi kolmesta ja puolesta miljoonasta eurosta melkein viiteen ja puoleen miljoonaan. Kipuraja ylittyi reippaasti.

Viime viikolla kunnanvaltuusto hirvitteli hinnannousua ja päätyi äänestyksen jälkeen lupaamaan alueen rakentamisesta vastaavalle Kiinteistö Oy Niemenharjulle takauksen 4,5 miljoonan euron lainalle. Summan pitäisi riittää tinkimisen jälkeen kokonaisuuden tekemiseen.

Tinkikierros jää kiinteistöosakeyhtiön ja yrittäjän kontolle. Siihen valtuusto antoi luvan, mutta rajasi tinkaajien kädet hyväksymällä ehdon, ettei kokonaisuus saa kärsiä oleellisesti kulujen karsimisesta.

Valtuusto siirsi kiinteistöyhtiön johdolle melko raskaan vastuun. Vähän tuli sellainen tunne, että se samalla pesi asiassa näppärästi jatkon suhteen kätensä.

Jokainen pihtiputaalainen tietää, mitä valmentaja tekee lentopallo-ottelussa, kun homma meinaa karata käsistä. Ottaa aikalisän.

Samaa voi suositella Niemenharjun kohdalla. Jos Pihtiputaalla on rakentamisesta viime vuosikymmeninä jotain opittu niin se, että töiden aloittamista ei kannata jättää marras- tai joulukuulle ja toivoa, että valmista tulee juhannukseen mennessä. Valmiin näköistä voi tulla, mutta hetken päästä tuskaillaan homeen ja huonon sisäilman kanssa.

En ole rakentamisen asiantuntija, mutta naula uppoaa minultakin lautaan ja saha kulkee melko suoraan. Kun omalla rakennuksella 15 vuotta sitten alkoivat työvaiheet sujua ja tuntua hetkittäin ammattilaiselta, käväisi mielessä, että mitä jos alkaisi timpuriksi. Järjen palautti kirvesmiehen arvio, että kyllä sinusta hyvä pitomies tulisi.

Ehdotan lyhyellä hanslankarin kokemuksellani työmaan luovutuksen siirtämistä syksyyn. Ihan siitä syystä, että betonin kuivuminen ei hallinnollisilla päätöksillä nopeudu.
Siirrolla saadaan lisäaikaa rakentamiseen ja liikkumavaraa uuteen tarjouskierrokseen. Kiire antaa urakoitsijoille etulyöntiaseman, jota ne käyttävät häikäilemättä hyväkseen.

Vanhan Niemenharjun rakensi Osuuskauppa Kotikunta. Sillä on yhteys nykyiseen S-ryhmään, joka käyttää mainonnassaan uudissanaa halpuuttaminen.

Moni valtuutettu kuvasi sanalla myös Niemenharjun kustannusten leikkaamista. Niemenharju on niin arvokas asia, että sitä ei saa panna pilalle halpuuttamalla tai hosumalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>