Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yleistyviin myrskyihin on syytä varautua

Hurjaksi äitynyt, mutta onneksi lyhyeksi jäänyt perjantainen Valio-myrsky katkoi sähköt sadoilta Pihtiputaan ja Kinnulan asukkailta tunneiksi. Pieni osa kuntalaisista joutui selviytymään sähköttä jopa kolme vuorokautta.

Esimerkiksi Kinnulan Urpilaan ja Jäpänrannalle sekä Pihtiputaan itäpuolen kyliin sähköt palautuivat vasta maanantai-iltana.

Valion kaltaisten myrskyjen ennustetaan yleistyvän ja voimistuvan lähivuosikymmenien aikana. Säätilan muutoksia ei onneksi odotella kädet taskussa, vaan sähköyhtiöt kaivavat kaapeleita maahan, jolloin sähkön toimitusvarmuus paranee. Toinen tapa on raivata puut pois sähkölinjoilta niin leveälti, että ne eivät pääse katkomaan kaapeleita.

Myrsky vaikutti Kinnulassa ja Muurasjärvellä myös puhelinyhteyksiin. Siksi pelastuslaitos järjesti päivystyksen Muurasjärven paloasemalle perjantain ja lauantain väliseksi yöksi.

Sähkökatkot koskevat laajoja alueita ja kestävät pitkään. Niihin pitää varautua. Kotona kannattaa pitää muutaman päivän ruokavarasto ja miettiä talveksi varasuunnitelma, jos lämmitys ei toimi. Aggregaattien hinnat ovat halventuneet ja laitteet tulleet helppokäyttöisemmiksi. Varavoimalaitteen hankinta voi olla järkevää, koska nykypäivään näyttää kuuluvan se, ettei vikoja korjata yhtä nopeasti kuin ennen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>