Lukijalta Lukijalta

Sisäilmasairaus on paska nakki

Olipa tympeää lukea sisäilmasairastuneista kirjoitettuja tekstareita Kotsarista.

Tuli tunne, että kirjoittajat eivät joko ymmärrä tai edes halua ymmärtää, miten isoista asioista sisäilmaongelmissa on kysymys. Saati että käsittäisivät, miten monenlaisia oireita ja sairauksia ne voivat aiheuttaa.Toisaalta ymmärrän hieman niitäkin, jotka eivät ymmärrä. Osalla ihmisistä on niin rautainen vastustuskyky, että tuntuu ettei heitä kaada mikään. Joku toinen taas on ollut lapsesta asti herkempi.
Sisäilmasairauksissa tosin käy usein niin, että ihminen on kerännyt altistusta vuosia eri paikoissa. Sitten yhtenä päivänä kroppa saa tarpeekseen ja ”pommi räjähtää”.
Hyvin tyypillinen sisäilmaoire on lamaannuttava väsymys ja uupumus. Kaikki tekeminen vaatii valtavia ponnistuksia, joten esimerkiksi jatkuva huushollin jynssääminen ja järjesteleminen jää.
Astman, ihottumien ja nuhien lisäksi moni saa reuman tyyppisiä niveloireita ja neurologisia oireita. Esimerkiksi muisti voi pätkiä ja heikentyä. Ruumis puolestaan pöhöttyy, kun siihen joutuu työntämään jatkuvasti kortisonipitoisia lääkkeitä.
Mielikin masentuu, kun joutuu jättämään työpaikkansa eikä välttämättä saa mitään sairauspäivärahoja tai muita korvauksia. Pahimmillaan joutuu vaihtamaan myös kotia ja uusimaan koko sisustuksen.
Monella tämä kaikki johtaa taloudelliseen vararikkoon. Siinä rytäkässä ei ole ihme, jos ihmissuhteetkin kärsivät.

Valtaosa sairastuneista haluaisi tehdä työtä, mutta on jo niin altistunut, että ei enää löydä terveitä työtiloja joihin mennä. Heistä tulee siis työpaikkakyvyttömiä. Osuva nimitys on Kanarialinnut-dokumentin ohjaajan Jari Kokon keksimä.

Sisäilmasairaat kuvailevat itseään modernin ajan leprasairaiksi. Heidät halutaan pois silmistä. On helpompaa sivuuttaa ongelmat ja kuitata oireistaan kertova päästään pipiksi.

Sisäilmasairastuneiden verkkosivuilla yksi kuvaa sairastumistaan tieksi rikkauksista ryysyihin. ”Menetin koko elämäni, rysähdin yhteiskunnan menestyneimmästä osasta kodittomaksi”, hän kertoo.

Ystävälleni kävi juuri noin ja toiselle näyttää käyvän samoin. En toivoisi samaa pahimmalle vihamiehellenikään.

Sisäilmasairaiden
lähimmäinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>