Lukijalta Lukijalta

Perhehoitoa viedään määrätietoisesti eteenpäin

Kinnulassa järjestettiin lokakuun alussa infotilaisuus ikäihmisten perhehoidosta. Tilaisuus ei ollut yleisömenestys, mutta se on synnyttänyt kiinnostusta asiaan.

Ikäihmisten perhehoito on Suomessa suhteellisen uusi ilmiö, vaikka lasten ja kehitysvammaisten perhehoidolla on jo pitkät perinteet.

Ikäihmisten perhehoito soveltuu hoitomuotona mm. henkilöille, jotka kokevat turvattomuutta ja joilla on toimintakyvyn aleneman vuoksi vaikeuksia selviytyä arjessa.

Perhehoitajalta ei edellytetä alan koulutusta, vaikka alalle suuntaava koulutus katsotaan kyllä eduksi. Sen sijaan perhehoitajalta edellytetään ennakkovalmennusta, soveltuvuutta tehtävään ja koko perheen sitoutumista asiaan. Ympäristön on oltava esteetön ikäihmisen liikkumiselle.

Ikäihmisten perhehoitoa voi toteuttaa omassa kodissaan sitoutumalla jatkuvaan hoitoon, ikäihmisten hoidon lomitukseen (esimerkiksi tarjoamalla hoitoa omaishoitajien vapaiden ajaksi) tai perhehoitoa voi toteuttaa myös toisen kotiin annettuna hoitona.

Vaihtoehtoja on useita. Perhehoidossa hoitajalle maksetaan hoidettavasta hoitopalkkio, jonka määrittelyssä tullaan noudattamaan maakunnallista toimintaohjeistusta.

Naapurimaakunnan alueella Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa ja Jytan alueella kunta maksaa perhehoitajalle kuukaudessa 1030,00 euron hoitopalkkion ja 616,00 euroa kulukorvauksia. (ks. Keskipohjanmaa 5.10.2015).
Perhehoitoon on myös mahdollista saada käynnistämiskorvaus (max. 2916,43 euroa / henkilö), joka kattaa tarvittavat muutostyöt.

Kinnulassa ikäihmisten perhehoidosta oli lokakuun alussa kertomassa tarkemmin viitasaarelainen perhehoitaja Päivi Hokkanen, jolla on neljä ikäihmistä hoidettavana.

Kinnulassa ikäihmisten perhehoidon kehittämistä viedään eteenpäin siten, että vuodentaitteen tienoilla perusturvasta toteutetaan tutustumismatka lähialueella toimivan perhehoitajan luokse.

Matkalle saavat lähteä mukaan kaikki perhehoidosta kiinnostuneet ja siitä voi tiedustella tarkemmin sosiaaliohjaaja Hellevi Pekkariselta, puhelin 044 459 6308.

Mikäli olet kiinnostunut ikäihmisten perhehoidosta, suosittelen tutustumaan valtakunnallisiin Perhehoitoliiton sivuihin: www.perhehoitoliitto.fi.

Toivottavasti ikäihmisten perhehoidolle löytyy tekijöitä Kinnulasta. Ota yhteyttä, jos olet asiasta kiinnostunut. Ensimmäinen etäkoulutus käynnistyy lähiviikkoina Perhehoitoliiton toimesta.

Kirsi Alonen-Kinnunen
sosiaalijohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>