Lukijalta Lukijalta

Pihtiputaan hammashoitolaan yt-neuvottelut?

Hiljaa hiipii tonttujoukko varpahillaan…

Siltä tuntuu, kun kuulee kylällä sipistävän Pihtiputaan hammashoitolassa pikaisesti aloitettavista yt-neuvotteluista. Herää kysymyksiä: missä julkinen ilmoitus meitä kaikkia hampaattomasta vauvasta jokaiseen mummoon ja vaariin koskettavasta asiasta.

Kunnan ja valtion, koskee siis myös Wiitaunionia ja Viitasaaren kuntaa terveys- ja sairaanhoidon palveluiden järjestäjänä, jokainen virkasuhteinen työntekijä on neuvonta- ja ohjausvelvollinen asiakkaan ja väestön suhteen. Oletan tämän koskevan myös tekemisen läpinäkyvyyttä, jota tänä aikana rummutetaan ainakin juhlapuheissa.

Sipinä jatkuu. Hammashoitopalvelut yksityistetään Pihtiputaalla. Ajetaanko pihtiputaalaiset ostamaan hammashoidon palvelut Viitasaarelta? Tuleeko koulujen ja päivähoidon pihaan hammasklinikka-auto suorittamaan lasten ja nuorten kansanterveyslain mukaiset tarkastukset ja hoidot? Mitä maksaa ja kuka maksaa? Mitä sanoo kansanterveyslaki muutoinkin väestön hammashoidon järjestämisestä?

Entä miksi yt-neuvottelut ja yksityistäminen eivät koske koko hammashoidon yksikköä? Käsittääkseni Wiitaunionissa on yksi hammashoidon yksikkö, joka toimii kahdessa paikassa.

Edelleen sipinä jatkuu. Hammashoidon yksityistämisen syynä on ”yli varojen eläminen”. Rahaa on käytetty enemmän kuin budjetissa on sovittu. Sehän ei voi olla työntekijöiden syy. Siinä on toimivan johdon syytä katsoa peiliin.

Jos edellä mainittu pitää paikkansa, Pihtiputaalle on myös hankala saada hammaslääkäreitä. Miksiköhän virassa olevat hammaslääkärit eivät voi matkustaa 40 kilometrin matkaa Viitasaarelta Pihtiputaalle tarvittaessa, kun se muiden tk-lääkäreiden osalta onnistuu. Nämä asiat vaikuttavat yksityistämisen tarpeeseen. Onko sote-peikko myös taustalla?

Yksityistämistä terveyden- ja sairaanhoidon puolella on tutkittu ja todettu, ettei se tuo kunnille säästöä, päinvastoin se nostaa kustannuksia. Miten yksityistäminen vaikuttaa kansanterveyslain takaamaan yhdenvertaisuuteen palvelujen saatavuudessa?

Valtuutetut ja kaikki muutkin pihtiputaalaiset. Oletteko tietoisia näistä suunnitelmista? Onko tämä Hiljaa-hanke?

Sirkka-Liisa Laitinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>