Lukijalta Lukijalta

Sotiemme 1939-1945 invalidien toiminnasta 2002-2015

Valtakunnallinen sotainvalidien etujärjestö perustettiin 18.8.1940 Jyväskylässä Cygnaeuksen koululla, jossa oli mukana myös sotamarsalkka Mannerheim. Hänen päällimmäinen ajatuksensa oli: ”Kuten kenttäarmeijassa, niin myös sodassa vammautuneissa itsessään asuisi se voima, joka auttaisi elämässä eteenpäin.”

Mannerheim kuuluttikin jäsenistöä omaan toimintaan sen sijaan, että jäätäisiin vain passiivisena odottamaan ulkopuolista apua. Ajatuksen ydin kiteytyy hänen sanoissaan:

”Voittakaa kaikki vaikeutenne, pysykää lujina ja näyttäkää maailmalle sodassa jo näyttämänne ihmeen lisäksi uusi, se mihin suomalainen sotilas invalidinakin sisulla pystyy.”

Tämä etuliite on suoraan lainattu kirjasta ”Veljeys velvoittaa”, jonka yhdessä kokosimme Sisä-Suomen sotainvalidien osastoissa, joita oli vuoden 2015 alussa 28. Tiedot kirjamuotoon kirjoitti sotahistorioitsija Vesa-Pekka Jäntti vuonna 2014. Kirja on tietääkseni lainattavissa kirjastoissa.

Kerron tässä tarinassani totuuden osastomme toiminnasta sihteerivuosiltani osastossa 2002-2015, joista vuosi 2002 oli ”kisällivuosi” edellisen pitkäaikaisen sihteerin Reino Varhan opastuksella.

”Virallinen” sihteerikauteni alkoi helmikuussa 2003 illallisella Takkatuvalla, jossa oli koolla senaikainen johtokunta kokonaisuudessaan.

Nyt jo edesmennyt Reino Varha oli mukana vielä ainakin kaksi vuotta, olihan rattoisempaa ajella kokouksissa ympäri Sisä-Suomea retki- ja koulutuspäivillä.Paljon jäi mieleen Reinon juttuja sodasta ja sen jälkeisistä ajoista.

Reino kertoi muun muassa: ”Kun minä aloitin sihteerin hommat noin 25 vuotta sitten, sotainvalideja oli 140.”
Aloittaessani osaston sihteerin tehtävän hoitamisen 25 vuotta myöhemmin heitä oli enää 43. Sotainvalidien puolisoita tai leskiä oli 120. Siihen aikaan toiminnassa oli myös naisjaosto, joka lopetettiin vuonna 2007.

Näihin aikoihin oli Tampereella ylimääräinen liittokokous toisen kerran koko toiminnan aikana, jossa päätettiin muun muassa, että naisjaostolaiset puolisot ja lesket otetaan ”jonkinlaisiksi” jäseniksi.
Nykyisin Pihtiputaalla on kaksi sotainvalidia sekä 22 puolisoa ja leskeä.

Toimintamme osastossamme oli pääpiirteissään seuraavanlaista:

Vuosikokous pidettiin aina helmikuussa. Kokouksessa valittiin johtokunta ja tietenkin huomioitiin sotainvalideista poisnukkuneet. Sitten oli hartaustilaisuus ja osastossa toimineiden huomionosoitukset. Kokousväkeä oli keskimäärin 30 henkeä.

Kevättapaaminen järjestettiin Suvannonlahdessa. Tilaisuudessa laulettiin, oli arpajaisia, kilpailuja, ja tietenkin Niilo paistoi meille makkarat ja tytöt keittivät kahvit. Muisteltiin myös menneitä, kuten sitäkin, miten sieltä selvittiin elävänä. Päivä oli tärkeä ja odotettu.

Kesäkuussa oli Sisä-Suomen piirin järjestämä risteily Pihtipudas-Helsinki-Tukholma-Pihtipudas, joka kesti kaksi vuorokautta. Siellä vasta porinaa syntyi, kun tavattiin aseveljiä ja sisaria. Matka, jonka jokainen maksoi itse, oli edullinen, koska piiri oli neuvotellut matkan valmiiksi.

Oma osaston retki tehtiin päivän retkenä joka vuosi vuoteen 2013 asti. Pisin retki tehtiin Seinäjoelle 2000-luvun paikkeilla. Retkillä tavattiin usein paikallisen osaston edustajia, jotka olivat oppaina.
Seuraavaksi oli kalenterissamme joulujuhla, joissa samat ihmiset kokoontuivat joululaulujen, hartauden ja ruokailun merkeissä. Jouluna naisjaosto muisti myös kaikkia sotainvalideja pikku paketilla. Illoin he kutoivat sukkia, lapasia ym. Niitä pukki sitten kuljetti sotainvalideille kotiin.

Kaikki osaston menot katettiin syyskeräyksen keräysvaroilla. Keräyksessä oli mukana sotapoikia ja jopa tyttöjä, joita kuljetettiin ympäri pitäjää meidän tukihenkilöiden ja sotainvalidien avustuksella.

Tässä touhussa tuli monelle pitäjä tutuksi, mutta mikäpä siinä, kun aktiivitukijäsenet Jonny Paananen ja Heikki Hämäläinen antoivat tomerat ohjeet ja jakoivat kartat plus muut tykötarpeet. Lenkin tehtyämme saimme aina maukkaan naisjaoston tekemän aterian kunnantalolla.

Tällaisia muistoja sihteeriajoiltani. Nykyisin osaston puheenjohtajana toimii Seppo Sutinen ja sihteerinä Taina Toikkanen. Johtokuntaan kuuluvat lisäksi Esko Myllynen, Kalervo Korhonen, Niilo Pulkkinen, Kyllikki Varha, Juhani Krook, Onni Kananen ja Kalle Juutinen.

Seurataan Kotiseudun Sanomia ja odotellaan taas vuosikokousta!

Hyvää uutta vuotta!

Kalle Juutinen
Ex-sihteeri

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>