Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kaikki toimii kylmyydestä huolimatta

Moni veikkaili ennätyksellisen lämpimän joulukuun aikana, että lähes kesäisissä merkeissä alkanut talvi jatkuu samanlaisena kevääseen saakka. Entistä valtionvarainministeriä Iiro Viinasta mukaillen voi jälkiviisaasti sanoa, että siinä erehtyi ja erehtyi raskaasti.

Talveen on saatu tammikuun aikana totutella oikein kunnolla. Kylät hiljenevät kummasti, kun lämpömittarin lukema painuu alle -32 asteen. Vaikka viima tyyntyi, ulkona on niin raikasta, että sinne ei ole asiaa ilman harkittua pukeutumista.

Lehtitietojen mukaan Englannissa annettiin korkeimman luokan säävaroitus, kun lunta odotettiin satavan maan pohjoisosaan sentistä kolmeen senttiin ja pakkasen kiristyvän miinus kymmeneen asteeseen. Uutisessa ennakoitiin koulujen sulkevan ovensa ja julkisen liikenteen vähintäänkin takeltelevan, ellei pysähtyvän kokonaan.

Meillä kaikki toimii tulipalopakkasessakin. Eniten kylmyys näyttää aiheuttavan harmia junaliikenteelle. Sitä ei Pihtiputaalla tai Kinnulassa harmitella, täällä kun ei rautateitse tapahtuvaa henkilöliikennettä ole.

Nautitaan talvesta, koska seuraavaa kunnon talvea ei välttämättä ihan heti tule. Pakkaspäivistä selviytymistä helpottaa päivä päivältä lisääntyvä valon määrä. Ennusteiden mukaan loppuviikolla helpottaa ja lämpötilojen voi odottaa palaavan normaalilukemiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>