Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Ison maan ehdokkaalla on löysät puheet

Pihtiputaan Keihäskarnevaaleilla vierailleelta presidentti Sauli Niinistöltä tingataan kohta tietoa, asettuuko hän ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa.

Aikaa on vielä, mutta toimittajien sormet syyhyävät, pidetäänhän presidentinvaalit sentään jo vuonna 2018.

Oletetaan, että Niinistö suostuu, jolloin vastaehdokkaat ryhtyvät pohtimaan vaalistrategiaansa, kuten luonnollista on. Ensimmäisenä mietitään lupauslistaa, jolla päästään kapuamaan istuvan presidentin niskan päälle.

Kaikki amerikkalainen uppoaa suomalaisiin kuin kuuma veitsi voihin. Kannattaisiko ottaa oppia suuresta lännestä?

Luulen, että seuraavilla lausahduksilla heltiää vähintään ylimääräistä teeveeaikaa. Iltapäivälehtien uutiskynnyskin voi ylittyä.

”Viestini on, että tehdään Suomesta taas suuri. Palautetaan hävinneet työpaikat, vahvistetaan armeijan iskuvoimaa ja lisätään rautaa rajoille.”

Suhteita länsinaapuriin voi raamittaa seuraavalla, syvällä rintaäänellä möläytetyllä toteamuksella.

”Pidän Ruotsista, ruotsalaisista ihmisistä ja heidän luonteestaan, mutta meidän täytyy suojella rajojamme tänne ryntääviltä ruotsalaisilta. Muuten meille jäävät käteen vain lännestä saapuvat huumekauppiaat, raiskaajat ja tappajat.”

Entä näin?

”Vain harva hyvin typerä ihminen ajattelee, että voisimme tehdä kunnon kauppasopimuksia Ruotsin kanssa. Ruotsalaiset nitistävät meidät rajoilla ja kaupassa mennen tullen ja palatessa.”

Lainaukset ovat lyhyellä englannilla tehtyjä vapaita väännöksiä yhdysvaltalaisen miljardöörin Donald Trumpin sanomisista, joilla hän suomi meksikolaisia.

Trump on amerikkalaisten ihailema, kuulemma itse omaisuutensa luonut kiinteistöpohatta. Hän kamppailee erään asiantuntijan mukaan presidentin virasta show-painijan ottein, kun muut ehdokkaat kilpailevat nyrkkeilyn säännöillä.

Meillä Trumpia pidetään kultalusikka suussa syntyneenä öykkärinä. Omaisuuden luomista helpotti kummasti isältä saatu miljoonan dollarin alkupääoma, jolla nuoriherra Trump aloitti New Yorkin kasvukeskuksesssa hyvin menestyneet kiinteistösijoituksensa.

Taidan liittää iltarukoukseeni hartaan pyynnön, ettei Donald Trumpista tule Yhdysvaltojen uutta johtajaa ja samalla maailman mahtavinta miestä.

Toivon vielä, etteivät Niinistön kilpailijat seuraa Trumpin vaalitaktiikkaa, vaan vakuuttavat totuttuun tapaan etenevänsä vakain askelin ja horjahtelematta Paasikiven ja Kekkosen viitoittamalla tiellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>