Lukijalta Lukijalta

Onko Sallilan seurakuntatalon taideteos vai rakennus?

Sallilan seurakuntatalon seinät on maalattu niin sanotulla Roslagin mahongilla. Nyt Sallilan seinät ovat homeessa. Syyksi on arveltu seinien uusintakäsittelyn unohtuminen.

Googletin Roslagin mahongin ja sain osumia vuodesta 2008 vuoteen 2015. Vuonna 2008 joku valitti Roslagin mahongilla maalatun rakennuksensa homehtuneen. Vuonna 2015 talotohtori Panu Kaila kirjoitti asiasta Tamperelaisessa mm seuraavaa:

Talotohtori: Tervamaali homehtuu
”Ruotsalaisniminen tervamaali Roslagin mahonki tuli parikymmentä vuotta sitten kovasti muotiin meillä, vaikka aivan samalla aineella on Suomessakin perinteisesti tervattu veneitä.

Tervaan on lisätty tärpätillä ohennettua vernissaa eli maaliöljyä sen takia, että veneessä pystyy istumaan helteelläkin kiinni tarttumatta.

VTT tutki Museoviraston tilauksesta tervan käyttöä lahosuojana. Selvisi, että esimerkiksi lattiasieni ei tervaa säikähdä. Samoin tervattu pinta voi homehtua kosteassa ympäristössä…

Roslagin mahonki siis kuivuu, ja tummana se kuumentaa pintaa ja johtaa puun halkeiluun.

Kuultavan ruskea, mahongin sävyinen pinta tulee käsittelyjä uusittaessa pian täysin mustaksi.

Luultavasti kaikki suuremmat sillä alkuaan käsitellyt rakennukset ovat jo siirtyneet öljymaaliin.
Jos haluaa tervata talonsa, kannattaa mieluummin käyttää puhdasta hautatervaa – eihän vernissan kuivattavasta vaikutuksesta ole seinällä mitään hyötyä.

Kaikilla öljymaaleilla on taipumusta homehtua, jos olosuhteet hometta suosivat. Itse ainakin kokeilisin keittomaalia tai maitomaalia. Ne pysyvät hämmästyttävän hyvin jopa vanhalla lateksilla. Keittomaali ei yleensä myöskään homehdu.”

”Keltamullan keittäjä”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>