Pääkirjoitus Juha Kivinen

Vapaaehtoisia tarvitaan yhä enemmän joka puolella

Usein on kannettu huolta siitä, että vanha kunnon kyläyhteisöjen talkoohenki on katoamassa ellei jopa kadonnut Suomesta maaseudun rakennemuutoksessa. Vapaaehtoisia ei tahdo löytyä auttamaan yhteisen hyvän rakentamisessa.

Toisaalta monet merkit viittaavat päinvastaiseen suuntaan. Pihtiputaalla on pitkät talkooperinteet esimerkiksi keihäskarnevaaleilla, yleisurheilu- ja hiihtokisoissa sekä lentopallopeleissä, mutta vapaaehtoisia tarvitaan muutenkin yhä enemmän siellä ja täällä. Viime Kotiseudun Sanomissa kerrottiin Pihtiputaalla hyvin toimivasta vapaaehtoistyöstä vanhusten parissa. Seniorityöryhmä on koonnut jo pitkään yhdistysten väkeä yhteen ja heitä on myös koulutettu vertaisohjaajiksi pitämään väkeä virkeänä kotioloissa mahdollisimman pitkään.

Kolmannen sektorin hyödyntämisestä voi moni kunta ottaa mallia Pihtiputaasta. Edessä oleva suuri sote-uudistus edellyttää vapaaehtoisvoimien tuntuvaa lisäämistä, sillä kunnat eivät selviä pelkästään oman henkilökuntansa voimin kasvavasta taakasta, jota väestön ikääntyminen aiheuttaa.

Tällä viikolla lehdessä on toinen esimerkki, joka kertoo vapaaehtoistyön vielä elävän. Pihtiputaalaiset auttavat kuntaa paikkakunnan mainostamisessa jalkautumalla keskelle pääsiäisliikenteen vilinää kertomaan, kuinka myös Nelostien ulkopuolelle kannattaa poiketa tutustumaan palveluihin. Kunnalla ei olekaan ollut omaa matkailuasiamiestä pariinkymmeneen vuoteen, joten apu on tervetullutta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>