Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kauppojen aukiolo näkyi pääsiäisen kyläkuvassa

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen vuodenvaihteessa on yksi normien purkamiseen pyrkivän hallituksen aikaansaannoksista. Muutokseen asennoidutaan kaksijakoisesti.

Kriittisiä äänenpainoja kuuluu erityisesti kaupan työntekijäjärjestöistä, joiden mielestä muutos vaikeuttaa naisvaltaisella alalla muun muassa työn ja perhe-elämän yhdistämistä ja rikkoo vakiintuneita juhlapyhien viettotapoja.

Kaupalle aikioloaikojen vapautuminen vuosikausien lobbauksen jälkeen saatu tärkeä voitto, jolla saattaa olla kauaskantoiset seuraukset. Päätöksellä purettiin pienten kauppojen kilpailuetu, joten niiden asema saattaa heikentyä ja kauppakuolemien määrä kääntyä nousuun. Todennäköisesti yrittäjänä toimivat yksittäiset kauppiaat kokevat aukiolon jatkumisen lisääntyneenä työtaakkana.

Kaupan alan toiveet eivät jää tähän. Seuraaviksi tähtäimessä ovat alkoholia ja reseptivapaita lääkkeitä koskevien myyntirajoitusten lieventäminen.

Asiakkaat pitävät tiukkojen aukioloaikojen vapauttamista pääosin myönteisenä muutoksena. Monen mielestä on oikein, että kauppaan pääsee silloin kun siihen on tarvetta. Mikään ei myöskään estä asiakasta tekemästä periaateratkaisua ja viettämästä juhlapyhiä tuttuun tapaan käymällä kaupassa viimeistään aattopäivinä ja rauhoittamalla juhlapyhät ostosvapaaksi ajaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>