Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Miten kävi, kun Posti laajensi jakeluaan iltakuuteen

Posti unohti tiedotuksessaan suoraan puhumisen taidon ja retroili ottamalla uudelleen käyttöön pankkien takavuosina omaksuman ja kansalaisia kismittäneen käänteisen tiedotustavan. Kun tuolloin kerrottiin, että palveluja uudistetaan tai toimintaa tehostetaan, hinnat poikkeuksetta nousivat ja asiakkaan asema heikkeni.

Postista tuli pari viikkoa sitten sähköpostilla tiedote, jossa se kertoi uudistaneensa palveluaan ja laajentavansa jakeluaikaa iltaa kohti aina kello 18:aan asti.

Päiväpostin odottamiseen tuskaantuneiden ihmisten palaute paljasti pian, mitä uudistus merkitsee Pihtiputaan postinjakelussa.

Muutoksella Ilosjoen ja kirkonkylän päiväkannon reitit yhdistettiin. Aikaisemmin jakelu hoidettiin kahdella autolla ja ihmiset saivat postinsa jotakuinkin kohtuulliseen aikaan.

Yhdistämisen jälkeen jakeluvastuu annettiin yhdelle postinjakajalle autoineen. Toinen työntekijöistä siirrettiin jakelusta lajitteluun.

Käytännössä muutos ja jakelureittien uudelleen suunnittelu merkitsevät sitä, että päiväposti tulee osalle aikaisemmin, mutta reitin loppupään talouksissa postia joudutaan odottamaan entistä myöhempään, jopa kello 18 takarajan yli.

Kinnulassahan myöhäiseen päiväkantoon on ehditty jo tottua. Se oli seurausta Kinnulan jakelupisteen lopettamisesta ja toiminnan muuttamisesta Karstula-keskeiseksi.

Postinkannon muutokset ja jakeluhintojen korottaminen säännönmukaisesti yli yleisen kustannustason vaikeuttavat tilattavien lehtien muutenkin tiukkaa taloutta ja nopeuttavat lehtien siirtymistä verkkoon.

Odotettavissa on jatkossakin tiedotteita, joissa Posti kertoo olevansa jakelumäärien vähenemisen vuoksi pakotettu korottamaan hintojaan.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin Kusti polki ja posti kulki. Lähellä tulevaisuudessa voi olla hetki, jolloin Posti ilmoittaa palvelunsa tehostamisen nimissä siirtyvänsä viisipäiväisen jakelun sijasta ensin kolmena päivänä viikossa tapahtuvaan jakeluun, ja muutaman vuoden kuluttua siitä vieläkin harvempaan tahtiin.

Jokainen maaseudulla asuva aavistaa, missä muutosta ryhdytään ensiksi kokeilemaan. Totta kai harvaan asutuilla seuduilla, siellä missä palvelut on karsittu niin, että jäljellä on kohta vain muutama oksaton lahopökkelö.

Tuore uutinen kertoo Postin laajentavan palveluvalikoimaansa nurmikonleikkuulla. Päiväpostin jakelun takarajan olisi voinut suosiolla laajentaa kello 21:een saakka.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>