Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Tuorein taloustieto haetaan taksitolpalta

Pitkä lama saa talousviisaat etsimään nousun merkkejä suurennuslasin kanssa.

Löytyyhän niitä, kun käyttää mielikuvitusta. Orastavasta kasvusta kertoo se, että kokonaistyöttömyys vähenee, vaikka pitkäaikaistyöttömien armeija paisuu.

Ihan heti ei tarvitse kuplien puhkeamista pelätä. Taloussanomat kasasi yhteen tutkimuslaitosten ennustuksia ja laski niiden kansantuotteen kasvuodotuksille keskiarvon. Nousua pitäisi syntyä tänä vuonna 0,8 prosenttia. Voi mahoton! Mahtunee virhemarginaaliin.

Tällaisesta enempi maallikosta tuntuu, että talouden perustassa on vielä jotain pahasti pielessä. Öljyn ja sen mukana kaiken muun energian hinta on laskenut niin alas, että pitkämuistisimmatkaan eivät osaa vastaavasta kertoa. Samaan aikaan korkotaso huitelee nollan tuntumassa ja on kuulemma painunut ajoittain miinukselle. Silti vain harva investoi.

Ilmiö paljastaa, että luottamus ripeään ja pitempiaikaiseen nousuun on edelleen heikko.

Kymmenen kasvumerkkiä listanneen Taloussanomien väki tekee työtään pääkaupungin vilinässä. Siksi osa löydöksistä tuntuu pohjoisen Keski-Suomen asujasta kaukaa haetuilta. Mutta joku huomio sopii näillekin leveyksille.

Nostokurkien määrä on nousussa meilläkin. Paikallisesti mittavan Niemenharjun lomakeskuksen harjakaisia vietettiin ihan vasta.

Muutaman kuukauden päästä juhlitaan Kinnulaan rakenteilla olevan päiväkodin valmistumista. Seurakuntakodin remontti käynnistyi maanantaina.
Yksi merkki noususta on raskaan liikenteen lisääntyminen. Pitää paikkansa. Rekkojen määrä alkoi kasvaa Nelostiellä jo kuukausia sitten.

Totuus yhteiskunnan tilasta löytyy kuulemma taksitolpalta. Pihtiputaan taksikopilla ei talouden nousuennusteille hurrata. Esimerkki viime viikon maanantailta: kolme passiin seitsemältä tullutta automiestä kuuli puhelimen soivan ensimmäisen kerran vasta puolen päivän aikaan. Tiistaina viimeiseen puheluun vastattiin jo kahdelta iltapäivällä.

Leipä on Kelan sairaskyytien varassa. Hupiajelu taksilla on Pihtiputaalla yhtä harvinaista kuin rock´n roll Ratsian aikaan. Niemenharjun valmistumisen odotetaan tuovan tähän jonkinlaisen piristysruiskeen.
Nelostien rekkaliikenteen vilkastuminen on huomattu taksissakin.

Varma merkki paremmasta tulevaisuudesta on kuulemma samppanjan myynnin lisääntyminen.

Näinköhän?

Edes nousukausina en ole nähnyt samppanjan vaihtavan omistajaa Pihtiputaan pitkäripaisessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>