keihäänheitto, keihäskarnevaalit, Kimmo Kinnunen, Pihtipudas, rotanmetsästys Henri Pelkonen

Keihäskoululaiset karnevaalien pääroolissa

80 ja 60 metrin kaaret saattavat olla kiven takana tämän vuoden keihäskarnevaaleilla. 46. kertaa järjestettävien karnevaalien pääkilpailuihin ei ole nimittäin odotettavissa tähtiloistoa.

Sunnuntaina 3. heinäkuuta käytävät miesten ja naisten A-finaalit kärsivät seuraavalla viikolla Amsterdamissa käytävistä yleisurheilun EM-kilpailuista.

— Se on selkeä homma, etteivät EM-kisoihin lähtijät heitä täällä. Keskiviikkona on jo miesten keihään karsinta, muistuttaa karnevaalien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kimmo Kinnunen.

Pääpaino on keihäskoulussa, jonne odotetaan heittäjiä muun muassa Englannista ja Yhdysvalloista.
— Keihäskoulu on meille tärkeämpi juttu kuin sunnuntain aikuisten finaalit, Kinnunen toteaa.

Vuonna 1975 ensimmäisen kerran järjestettyyn keihäskouluun ovat osallistuneet vuosien aikana kaikki suomalaiset huippuheittäjät.

Kimmo Kinnuselta on jäänyt omilta keihäskouluajoilta mieleen muutamia hyviä tarinoita.

— Yksi meidän isoimmista sponsoreistamme on Makuliha, jonka toimitusjohtaja Riikka on minun kanssani samanikäinen.

— Riikka muistaa aina elävästi, kun olimme 18-vuotiaita ja olin yhtenä iltana kysynyt, että lähetkö Pihtiputaan kaatopaikalle ampumaan rottia. Ei Riikka lähtenyt, mutta Rossin Jarin kanssa mentiin.

Keihäskoulun suurimmaksi eduksi Kinnunen laskee mahdollisuuden tavata samanhenkisiä kavereita, joiden kanssa voi pitää yhteyttä keihäskoulun jälkeenkin.

— Nämä nykynuoret, jotka tsättäilee ja tsuttailee tuntevat sen oman porukan tosi hyvin.
Keihäskoulua kehitetään joka vuosi koululaisilta tulleen palautteen perusteella. Nuorille elämykset ovat tärkeeitä. Pieniä yllätyksiä on taas tänä vuonna luvassa.

— Pyritään siihen, ettei se olisi pelkkää keihäänheittoa. Toissa vuonna oli esimerkiksi Whatsapp-suunnistus. Siitä tykättiin tosi paljon, vaikka vähän koululaisia siinä jymäytin, Kinnunen virnistelee.

Kausi 2016 pitää yleisurheilussa sisällään kahdet isot arvokisat, kun EM-kisojen lisäksi kilpaillaan Rion olympialaisissa.

Kisanäyttöjen suhteen karnevaalien ajankohta on vaikea. EM-valinnat tehdään jo juhannuksena ja olympialaisten valintapäivään on yli kaksi viikkoa.

Karnevaalien taloudellista haastetta lisää televisioinnin puuttuminen, mikä vaikeuttaa sponsorihankintaa.

— Raskas vuosihan tämä meille on. Arvioimme sponsori- ja pääsylipputulojen menetyksen olevan minimissään 25 000 euroa. Se pitää sitten muilla asioilla kompensoida, Kimmo Kinnunen pohdiskelee vakavana.

Vaikka heittopaikalla ei tositoimissa aivan huippunimiä nähdä, on Pihtiputaalle tulossa mielenkiintoisia vieraita.

— Andreas Thorkildsenin entinen valmentaja Åsmund Martinsen tulee luennoimaan. Tietysti olisi piste i:n päälle, jos saataisiin Andreas tänne, mutta ei sitä taida ensimmäisenä keihäänheitto kiinnostaa heti lopettamisen jälkeen.

Myös Antti Ruuskanen saapuu paikalle ennen lähtöään EM-kisoihin. Hän tulee tervehtimään keihäskoululaisia ja vetämään lauantain toritapahtumaa.

Keihäskarnevaalien tulevaisuudesta Kinnunen ei ole huolissaan. Keihäskoulun lisäksi karnevaaleilla on tärkeä rooli valmentajien tapaamispaikkana.

— Meillä on huippupaikat järjestää karnevaalit. Kyllähän kunnan rooli, esimerkiksi koulun vuokraaminen halpaan hintaan, on tietyllä tavalla ainutlaatuisen iso juttu. Meillä on kaikki tässä lähellä.

Keihäskoulu järjestetään 29.6.– 3.7. Lisätietoa www.keihaskarnevaalit.com.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>