Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Ryhti suoraksi, Kärsämäellä asuvat

On asioita, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Ilmassa leijuu myös ilmiöitä, joita kohdatessa voi käyttää tunnettua henkistä suojautumiskeinoa, päästää tieto toisesta korvasta tai silmästä sisään ja samalla vauhdilla molemmista ulos. Sen jälkeen onkin hyvä keskittyä uusiin seikkailuihin.

Kärsämäen kotipitäjäkseen saaneiden ei kannata hätkähtää tuoreen kuntien vetovoimatutkimuksen vuoksi. Porilainen aluetutkija Timo Aro asetti kaikki Suomen 313 (Aku Ankan auton rekisterinumero) kuntaa vetovoimaisuusjärjestykseen. Pori pärjäsi kohtalaisesti. Kärsämäki sijoittui toiseen ääripäähän. Eri muuttujilla Kärsämäki saatiin maan vähiten vetovoimaisimmaksi kunnaksi, joka ei houkuta paluu- eikä muitakaan muuttajia.

Kunnan keskeisin heikkous on kuulemma sijainti kasvukeskusten, pendelöintivyöhykkeen ja nopeiden liikenneyhteyksien ulkopuolella. Nelostiestä huolimatta.
Kärsämäellä on asuttu jo kivikaudella ja asutaan jatkossakin. Toivoa ei kannata heittää, vaikka joku muistaakin Kärsämäen maan toistaiseksi ainoasta hullun lehmän tauti -tapauksesta. Jollekin toiselle upea paanukirkko ympäristöineen on mieleenpainuva käyntipaikka.

Vastaavia tutkimuksia on tehty ennenkin. Esimerkiksi viisi vuotta sitten toinen iltapäivälehdistämme selvitti, mikä on Suomen onnettomin kunta. Se paljastui Kemiksi.

Mitä Kemiin kuuluu tänään? Elämä jatkuu. Väki toki vähenee, kuten valtaosassa maan kunnista, mutta tehtaat suoltavat paperia, kartonkia, sellua ja sahatavaraa, satama toimii ja tuulivoimalat jauhavat sähköä.

Entäs Raahe? Sehän julistettiin jossain vaiheessa Suomen tylsimmäksi kaupungiksi. Mainetta tuli lisää vuonna 2014, kun yksi tutkijataho huomasi, että Raahe on maan epäsuotuisin kunta. Tästä tuloksesta raahelaiset voivat kiittää itseään. Vain vähän yli kuusi prosenttia raahelaisista suositteli kotikaupunkiaan tuttavilleen asuinpaikaksi.

Raahellakin menee tänään hyvin. Samaan seutukuntaan kuuluvalle Pyhäjoelle nousee jossain vaiheessa ydinvoimala, jonka tuomaa taloussuihkua raahelaisetkaan eivät pääse pakoon.

Uurainen on listan paras keskisuomalaiskunta. Jyväskylän läheisyys nosti myös Muuramen, Laukaan, Petäjäveden ja Toivakan 50 vetovoimaisimman kunnan joukkoon.

Maakuntalistan häntäpäässä sinnittelee Kivijärvi sijalla 311. Sijoitus onneksi paranee pian, koska kunta kehittyy kukon askelin.

Viitasaari löytyy sijalta 230, Kinnula sijalta 232 ja Pihtipudas sijalta 290.

Olisihan tuo voinut paremminkin mennä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>