Uutiset Juha Kivinen

Pihtipudas hakee lisää voimaa vanhuuteen

Pihtipudas on näyttänyt hyvää esimerkkiä vanhusten liikuntamahdollisuuksien tarjoamisessa. Jatkossa edellytyksiä halutaan vielä parantaa. Siksi Pihtiputaan kunta anoi ja pääsi mukaan Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan vuoden 2019 loppuun asti.

Kolmannen sektorin toimija Ikäinstituutti on pyörittänyt vuodesta 2005 lähtien Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa, jolla pidetään yllä ikäihmisten liikunta- ja toimintakykyä.

Ikäinstituutin suunnittelija Heli Starck kävi tekemässä yhteistyösopimuksen Pihtiputaan kunnan kanssa. Ikäinstituutilta saa ohjelman aikana tukea muun muassa liikuntatoiminnan vetäjien kouluttamiseen.

Ohjelman kohderyhmänä ovat yli 75-vuotiaat vanhukset, joilla on jo toimintakyvyn ongelmia. Kunnan päivätoimintojen ohjaaja Riitta Höykinpuro korosti kuitenkin, ettei mikään estä kaikenkuntoisia ja -ikäisiä osallistumasta järjestettäviin toimintaryhmiin ja tapahtumiin.

Vanhuksille voidaan tehdä yksilöllisiä liikkumissuunnitelmia. Voima- ja tasapainoharjoittelua olisi hyvä aloittaa kuntosalilla pari kertaa viikossa.

— Voimat alkavat selvästi kasvaa parissa-kolmessa kuukaudessa. Sen jälkeen riittää ylläpitävä harjoittelu, Heli Starck opasti.

Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnissa on saatu aikaan esimerkiksi äiti-lapsi -ryhmiä, joissa myös lisääntyvää liikuntaa tarvitsevat viisikymppiset naiset ovat lähteneet kuntosalille omien äitiensä kanssa. Samalla on tullut ratkaistuksi vanhusten kuljetusongelmia.

Heli Starck ilahtui kuullessaan, kuinka paljon vanhuksille on jo liikunnallista toimintaa Pihtiputaalla.

Liikuntatoimi ja perusturva järjestävät kuntotestejä eri kyläkunnilla ja samalla annetaan yksilöllistä ohjausta. Joka kesä pidetään senioriolympialaiset ja kylillä on todella suosittuja päivätansseja. Seniorityöryhmä on kyydityttänyt vanhusväkeä uimahalliin Viitasaarelle.

Päivätoiminnan jumpissa Sopukassa käy tiistaisin ja torstaisin parhaimmillaan 15-20 jumppaajaa. Terveyskeskuksen fysioterapian kuntosalilaitteilla asiakkaat voivat harjoitella omatoimisesti. Vapaa-aikatoimen koordinaattori Kati Laine-Rissanen käy yhdistysten tapaamisissa kertomassa liikunnasta ja auttaa uusia kuntosaliryhmiä alkuun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>