Lukijalta Lukijalta

Kinnulan kuntamarkkinamatkasta

Kinnulan kunnanhallitus teki kokouksessaan 15.8.2016 pykälässä 226 päätöksen osallistua kuntamarkkinoille. Kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti kuntamarkkinoille voivat osallistua kunnanhallituksen ja johtoryhmän jäsenet sekä johtoryhmä.

Kuntamarkkinat ovat perinteinen, odotettu ja tarpeellinen koulutus- ja tutustumismatka kunnan asioista päättäville henkilöille.

Edellisen, Ilpo Leppäsen johtaman valtuustokauden aikana, kinnulalaiset päättäjät tekivät kuntamarkkinamatkan yhdessä Lestijärven, Perhon ja Toholammin kanssa.

Matkan aikana hiottiin yhteistyökuvioita ja saatiin tietoa sen hetkisistä hankkeista ja rahoituskuvioista. Matkan tuloksia jatkojalostettiin kotiin saavuttua puheenjohtajapalaverissa yhdessä viranhaltijoiden kanssa. Muholan ja Saarensalmen kunnallistekniikka, Saarensalmen matkailualue, Kinnulan oma laajakaista, yhteinen vesi- ja viemäriverkosto Lestijärven kanssa, Silkkiperän tie ja kunnallistekniikka sekä liikenneympyrän saaminen Kinnulaan ovat matkojen konkreettisia tuloksia. Valtion rahoitusta kyseisiin hankkeisiin saatiin aina 45-80 prosenttia.

Nyt loppumassa olevan, Esko Pelkosen johtaman valtuustokauden aikana suuntaa on muutettu. Yhteistyö keskipohjalaiskuntien kanssa on katkaistu ja kuntamarkkinamatkat on tehty pohjoisen Keski-Suomen kuntien kanssa.

Tilannetta onkin hyvä aina välillä tarkastella uudella tavalla. Valtuustoretkien annit tällä valtuustokaudella ovat kuitenkin olleet lohduttoman laihat kuntalaisille ja antavat vielä odottaa itseään. Muutenkin Kinnulan kehittäminen on pysähtynyt.

Meneillään olevan valtuustokauden aikana ei Kinnulan kunnasta ole lähtenyt yhtään investointihanketta rahoittajille.

Kinnulan upea päiväkotikin päätettiin rahoittaa kokonaan kunnan omalla rahalla, eikä investointirahoitusta rahoittajilta edes haettu.

Kinnulan johtavien poliitikkojen tietämättömyyden ja välinpitämättömyyden vuoksi Kinnula putosi valtuustokauden aikana Pihtiputaan ja Viitasaaren kelkasta investointirahoituksessa. Kinnulaan saa nyt 5-10 prosenttia vähemmän investointitukea kuin naapurikuntiin.

Valtuustokauden aikana on tehokkaasti myös torpattu valtuutettu Tapio Pekkarisen ajama yhteistyö Lestijärven ja Perhon tuulivoimalahankkeissa ja Perhon ja Kinnulan välisen tien peruskorjauksessa.

Rahat hankkeisiin olivat loppusilausta vailla. Olisi vain tarvinnut Kinnulan kunnan poliitikkojen aktiivista otetta, tai ehkä tietä Pohjanmaalle ei kinnulalaisten poliitikkojen mielestä edes haluta.

Ovatko pohjalaiset liian nopeita, tehokkaita ja aikaansaavia Kinnulan johtaville poliitikoille? Näkyyhän se muun muassa työttömyydessä.

Keskipohjalaisilla naapureillamme työttömyys on 5-10 prosentin välillä. Kinnulassa jatkuvasti noin 20 prosenttia. Valtuustokaudella Kinnulassa on puolestaan keskitytty poliittisen liturgian hiomiseen. Tärkeää varmaan sekin, mutta kuntalaisten palvelujen kehittämisen kannalta arveluttavaa kunnallispolitiikkaa.

Lopuksi vielä sekava yksityiskohta. Kinnulan kunta on ilmoittanut myös Antti Suomisen ja Riitta Voutilan osallistuvan kuntamarkkinoille. Mitä Antti Suominen ja Riitta Voutila tekevät kinnulalaispoliitikkojen yhteisellä matkalla kuntamarkkinoille ja kuka asian on päättänyt ohi kunnanhallituksen?

Eivät tietämäni mukaan ole kunnanhallituksen päätöksen mukaisia valtuutettuja, hallituksen jäseniä eivätkä johtoryhmäläisiä. Ehkä tähän sisäpiiri ja osa kuntalaista tietävät vastauksen.

Tasa-arvon vuoksi, olisiko muillakin kuntalaisilla ollut mahdollisuus osallistua kuntien järjestämään yhteiskuljetukseen kuntamarkkinoille?

Juha Urpilainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>