Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Maailma muuttuu ja yhdistyskenttä sen mukana

Niin yllättävältä kuin se tuntuu, Neuvostoliiton romahdus näkyi myös Pihtiputaan ja Kinnulan yhdistystoiminnassa.

Kun sosialismin mallivaltion perusta mureni, punalippujen loisto himmeni pian rajan tälläkin puolella. Äärivasemmistolla oli aikanaan vahva kannatus myös maaseudulla.

Pihtiputaalla Suomen Kommunistisen Puolueen paikallisosastoja toimi ainakin kahdeksan: kirkonkylällä, Alvajärvellä, Elämäjärvellä, Harmaalanrannalla, Liitonjoella, Liitonmäellä, Muurasjärvellä ja Sydänmaan kylällä. Kinnulassa SKP:lla oli osasto Muholassa.

Murros ulottui muihinkin puolueisiin. Muistojen joukkoon siirtyi myös Suomen Maaseudun Puolue, Maalaisliitosta erkaantuneen legendaarisen poliitikon Veikko Vennamon luomus. SMP:llä oli oma puolueosasto Alvajärvellä, Kojolassa, Liitonjoella, kirkonkylällä ja Yrjönpurolla.

Puolueiden toiminta ei herätä tänään kovin suuria intohimoja, eikä vähitellen löysentyvä alkoholipolitiikkakaan. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä on vaarassa poistua yksi pihtiputaalainen erikoisuus, Olut-Kilta. Se perustettiin aikanaan edistämään paikallista olutkulttuuria.

Vanhusten mieleen Olut-Kilta jätti pysyvän jäljen Halkolentolaivueeksi nimetyllä työpartiollaan. Joukko toteutti yhteisöllisyyttä täyttämällä monen ikäihmisen liiterin polttopuilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>