Päästä vedettyä Juha Kivinen

Vuonna -85, kauan on aikaa siis…

Facebookin Pihtipudas-ryhmässä on oikein mielenkiintoisia kuvia Pihtiputaan pääraitilta Asematieltä vuodelta 1985. Käykääpä vilkaisemassa, ellette ole jo käyneet!

Paikallisen yrittäjäyhdistyksen vetovastuusta juuri luopunut kauppias Jouni Arvola sai kuvat käyttöönsä Pihtiputaan kunnalta. Kunta oli tilannut 31 vuotta sitten erikoisen kuvauskeikan, jossa Asematien molemmat puolet kuvattiin korkealta auton kyydistä.

Kuvia katsellessa kiinnittyy heti huomio siihen, kuinka tyhjältä Pihtiputaan keskusta näyttää monin paikoin. Kuvat onkin satuttu ottamaan juuri ennen kirkonkylän viimeistä suurta rakentamisbuumia.

Muutin itse Pihtiputaalle seitsemän vuotta myöhemmin. Kyläkuva näytti silloin aika lailla toisenlaiselta kuin noissa mustavalkokuvissa. Keskusta oli rakennettu käytännössä ”valmiiksi” vuonna 1992.

Mutta vuoden 1985 kuvista puuttuvat vielä esimerkiksi minareetiksikin kutsuttu osuuspankin talo, nykyinen S-Market, entisen Säästöpankin taakse tehty rakennus, jossa oli ennen apteekki ja Maijan Kukka, K-Raudan puoli, Kurrekorvan kiinteistö, jossa on R-Kioski ja apteekki, Hotelli Pihtipudas sekä valtion virastotalo. Rabatti eli nykyinen Jousar oli juuri rakenteilla.

Asematien ulkopuolelle tehtiin lisäksi näyttävä Putaanportin alue lippulaivoinaan Shell ja Kultakeramiikka.

Kuvista löytyvät vielä sittemmin puretut vanhan Mantan rakennus, Esson huoltoasema, osuuspankin tieltä väistynyt Onnelan talo sekä tietysti legendaarinen hotelli-ravintola Turisti eli Lärvä.

Pihtiputaalla 1980-luvun lopulla koettu rakentamisbuumi kertoo siitä, missä koko maassa tuolloin mentiin. Elettiin ehkä vuosisadan rajuinta nousukautta, jota kasinotaloudeksikin kutsutaan. Pankit jakoivat lainarahaa varsin löysästi ja pörssikurssit hipoivat taivaita.

Se huuma loppui kuin seinään vuonna 1991, kun ennennäkemätön lama iski täydellä voimalla vasten isänmaan kasvoja.

Sen jälkeen ei keskustaan olekaan noussut muita uusia rakennuksia kuin Seurakuntakeskus Sallilla vuonna 2008 sekä neljä vuotta sitten valmistunut K-Supermarketin ja Alkon kiinteistö Asematien ja Nelostien kulmassa.

Onko se nyt sitten siinä? Vanhusten kerrostaloa on suunniteltu sairaalan viereen, mutta sekin hanke näyttää olevan jäissä.

Hieman etäämpänä voitiin toki juuri viettää Niemenharjun matkailukeskuksen avajaisia. Sen paikalla sijainnut Niemenharjun motelli ehti melkein 50 vuoden ikään. Kuluukohan seuraavat 50 vuotta ennen kuin Pihtiputaalle saadaan seuraava yhtä näyttävä rakennus?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>