Lukijalta Lukijalta

Hyvinvointia kulttuurilla ja luovalla toiminnalla

Pihtiputaan keskustasta puuttuvat kulttuuri- ja luovan toiminnan harrastamiseen sopivat tilat.

Erityisesti monet eläkeläiset haluaisivat harrastaa päiväsaikaan. Nyt, kun harrastamismahdollisuudet sijoittuvat koulun tiloihin, ajankohta koulutoiminnan loputtua on monelle harrastamiseen liian myöhäinen.

Myös se, että tilat on oltava joka päivä asianmukaisesti koulukäytössä, asettaa monelle luovan toiminnan harrastamiselle omat rajoituksensa.

Avaan asiaa käytännön esimerkin kautta: järjestin pihtiputaalaisen kollegani Pekka Ojakankaan kanssa 30.9. Pop Up -veistopajan Viitasaaren torin rannassa. Minulle entuudestaan tuntematon pariskunta osallistui siihen veistämällä savilintuja muiden kanssa.

En tiennyt vielä silloin, että he ovat vastikään Pihtiputaalle muuttanut, eläkkeelle jäänyt pariskunta. Tämä selvisi minulle 5.10. Pihtiputaan Hyvän Elämän messuilla, kun he osallistuivat siellä järjestämääni Luovaan Pajaan.

Pihtiputaalle on muuttanut ja muuttaa eläkkeelle jääneitä ihmisiä, suurin osa paluumuuttajina.
Olisi mielestäni tärkeä miettiä liikunnan lisäksi myös sitä, kuinka juuri eläkkeelle jääneille sekä vanhemmillekin eläkeläisille voisi tarjota hyvinvointipalveluita kulttuurin ja luovan toiminnan näkökulmasta.

Ristijärven kunta Kainuussa profiloitui aikoinaan seniorikuntana. Sinne perustettiin tuolloin muun muassa Senioriakatemia tukemaan eläkkeelle jääneiden harrastus- ja opiskelutoimintaa.

Pienen kunnan yksi etu voi olla eläkeläisten harrastustoiminnan hyvä ja monipuolinen tarjonta. Se saattaa vetää paikkakunnalle paluumuuttajien lisäksi muitakin. Toki asiasta hyötyvät kaikki kuntalaiset.

Pihtiputaan kylillä harrastusmahdollisuuksia voidaan toteuttaa olemassa olevilla kylätaloilla aktiivisten ammattilaisten sekä yleishyödyllisten yhdistysten toimesta.

Kuinka ”kylätalo” — putaalaisten olohuone saataisiin toteutettua Pihtiputaan keskustassa?
Harrastus- sekä taide että liikunta- ylläpitävät ihmisen henkistä ja fyysistä terveyttä ja toimivat sosiaalisen mielihyvän lähteenä. Ne ovat mielestäni molemmat yhtä tärkeitä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjinä.

Jaana Bombin
Kuvanveistäjä,
yhteisötaiteilija
16.10.2016
Koliman rannalla

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>