Päästä vedettyä Juha Kivinen

Periksi ei anneta!

Taisi olla Kinnulan edellinen kunnanjohtaja Juha Urpilainen, joka tuumasi jotain siihen tyyliin, että Kinnula liittyy toiseen kuntaan vasta aivan viimeisen pakon edessä eikä vielä silloinkaan.

Se kävi mielessä, kun luin Hesarista, että Suomessa on 61 kuntaa, jotka ovat yhden pienen lähikaupan varassa. Keski-Suomessa niitä on kahdeksan: Kivijärvi, Kannonkoski, Kyyjärvi, Konnevesi, Multia, Uurainen, Toivakka ja Luhanka.

Kuten huomasitte, ei Kinnulaa eikä Pihtipudasta. Se on ihan hyvin se. Kinnulassa on sekä K- että S-kauppa ja Pihtiputaalla lisäksi vielä Siwa. Vaan kuinka mahtaa Pihtiputaan Siwan käydä, kun K-ryhmä otti sinivalkoiset myymälät haltuunsa?

Yhä huonompien väestöennusteiden toteutuessa kauppakartta voi toki muuttua. Kinnulassa oli vuodenvaihteessa yli 1 700 asukasta ja Pihtiputaalla yli 4 200. Vuonna 2030 Kinnulassa ennustetaan olevan enää 1 300 asukasta ja Pihtiputaalla vajaat 3 900.

Kukaan ei epäile, etteikö alaspäin tultaisi, mutta viivytystaistelua käydään niin pitkälle kuin se on mahdollista. Joka kolmas suomalainen olisi halukas muuttamaan maalle, mutta kun se kun ei ole vain pelkästä halusta kiinni.

Se on nähty, mitä kuntaliitoksista seuraa. Pitäjät hiipuvat kyläkunniksi ja kylänraittikin hiljenee entisestään, kun palvelut karkaavat kauemmas.

Kun muutin Pihtiputaalle 1992, kirkolla oli vielä neljäskin kauppa, Rabatti. K- ja S-kauppojen lisäksi oli Siwan sijasta Tenna, myöhemmin Valintatalo. Kummassakin kunnassa oli vielä useita kyläkauppoja. Nyt on kaikki lopetettu, paitsi MuurasMarket.

Pihtiputaan asemaa toki auttaa ihan mukavasti Nelostie, jonka liikennevirta pitää pitäjän huomattavasti vireämpänä kuin jos sijainti olisi valtaväylien ulkopuolella. Siitä kertoo Niemenharjun matkailukeskuksen avaaminenkin.

Oman huomionsa ansaitsee myös Pihtiputaan jatkuva esiintyminen isojen viihdetapahtumien näyttämönä.

Saapasjalkarock oli legendaarinen rokkijuhla, mutta edelleenkin paikkakunnalla päästään nauttimaan kotimaisista huippuartisteista.

Pihtipudas-salin valmistuttua kymmenen vuotta sitten siellä on esiintynyt joka vuosi tähtiä, kuten Kari Tapio, Yö ja Jari Sillanpää. Kuukauden päästä on Lauri Tähkän vuoro.

Pihtipudas onkin taas ainoa maalaispitäjä, jonne Tähkä poikkeaa. Vertailuna voi mainita synnyinpaikkani Keuruun. jossa oli yli 10 000 asukasta. Ei sinne saada tuollaisia konsertteja.

Tästä kaikesta voi paljolti kiittää manageri Seppo Kahilaisen panosta, mutta toki moni muukin on kantanut kortensa kekoon, että rock’n’roll ei olisi Pihtiputaalla niin pirun harvinaista, kuten Ratsia tuli ilmoittaneeksi. Se pitää mielen virkeänä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>