Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Pakolaisten herättämä syvä suuttumus meni hukkaan

Kyyjärvellä nousi kansanliike vastustamaan kuntaan perustetun pakolaiskeskuksen lakkauttamista. Luit oikein.

Kunnasta lähti Helsinkiin karvalakkilähetystö, joka vaati rahan sijasta pakolaiskeskuksen säilyttämistä. Vajaan 1400 asukkaan Kyyjärven ääntä kuultiin ja toiminta jatkuu Saarijärven pakolaiskeskuksen sivupisteenä.

Kyyjärvellä huomattiin, että pakolaiset toivat pienelle paikkakunnalle kauan odotetun piristysruiskeen. Kyläkuva uudistui, kauppojen kassojen kilinä koveni ja paikallinen betonitehdas sai hyviä työntekijöitä. Kyyjärveläisten asenteetkin muuttuivat vastustavista pakolaismyönteisiksi.

Pihtipudas päätti ottaa 20-30 kiintiöpakolaista tänä ja ensi vuonna. Valtuuston päätös herätti kiivaan some-keskustelun puolesta ja vastaan. Vastustajat olivat kovaäänisimpiä ja rasistisimpia kirjoituksia jouduttiin poistamaan. Pakolaisvastaisten tunteiden lietsominen meni hukkaan, sillä yhtään perhettä ei Pihtiputaalle ilmaantunut. Viitasaarelle heitä tuli, mutta Muikunlahden pakolaiskeskus on ehditty sulkea ja väki muuttaa isompiin kaupunkeihin.

Uutiset Syyriasta ja muilta kriisialueilta kertovat
hädän jatkuvan. Vaikka maailman 60 miljoonasta pakolaisesta ei eksyisi Pihtiputaalle yhtään, avun tarve on niin valtava, että siihen on syytä herätä. Auttaa voi Suomen Pakolaisavun tai SPR:n kautta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>