Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Itsenäisyys on saavutettu etu, jota kannattaa vaalia

Suomalaisten sydämiin itsensä kirjoittaneen Veikko Huovisen mukaan Tampereella Venäjän vallankumousta pohjustaneet Vladimir Lenin ja Josif Stalin saivat eräänä iltana huikopalaksi mustaamakkaraa.

Miehet tulivat isommista asioista keskustellessaan sivunneeksi myös Suomen tilannetta. Kirjassa Joe-setä Stalin totesi, että kyllä maa, jolla on tällainen makkara, ansaitsee itsenäisyyden.

Tarinasta ainakin se osa on totta, että Lenin ja Stalin tapasivat Tampereella salaisessa kokouksessa 1905. Tuolloin keskusteltiin aseellisesta vallankumouksesta Venäjällä. Sittemmin toteutuneen kumouksen pyörteissä Suomi itsenäistyi ja on onnistunut pitämään saavutetun etunsa tähän päivään asti. Maata ei katkaistu talvisodassa, eikä itsenäisyystahto murtunut myöskään jatkosodan valtavan paineen alla.

Vajaan kuukauden päästä alkaa Suomi 100 -juhlavuosi, joka huipentuu itsenäisyyspäivänä 6. 12. 2017. Ensimmäisen sadan vuoden aikana Suomi on näyttänyt pärjäävänsä maailman kansojen joukossa selvästi keskimääräistä paremmin, jopa loistavasti.

Mutta maailma elää, eikä mahtivaltioiden rajoille sijoittuvissa pienissä maissa ole aihetta tuudittautua ylenmääräiseen turvallisuudentunteeseen. Valppaus on paikallaan, paljastavat Krimin miehitys, Ukrainan ja Venäjän väliset rajataistelut sekä Venäjän duuman joidenkin jäsenten heitot siitä, että Suomen itsenäistyminen olisi ollut jonkinlainen taktinen virhe, joka pitää tavalla tai toisella korjata.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>