Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Ehdokkaiden löytäminen kuntavaaleihin teettää töitä

Ehdokkaiden löytäminen kuntavaaleihin on työn takana.

Ehdokaslistat on jätettävä keskusvaalilautakunnalle 28. helmikuuta. Aikaa on runsas kuukausi, mutta osa puolueista ei ole ehdokashankinnassaan vielä alkua pitemmällä.

Pihtiputaalta löytyy yksi poikkeus. Sitoutumaton Pihtiputaan parhaaksi -ryhmä lähti liikkeelle ajoissa ja julkisti yhdentoista ehdokkaan nimet jo lokakuussa. Maalissa ei ole vielä sekään, koska ryhmä on asettanut tavoitteekseen kasvattaa määrän viiteentoista.

Kuntavaaleihin mennään uudessa tilanteessa. Kunnallisvaalien nimi muuttui kuntavaaleiksi. Vaalien ajankohta muuttui syksystä kevääseen ja vuorottelee eduskuntavaalien kanssa. Jatkossa vaalipäivä osuu pääsääntöisesti huhtikuun kolmanteen sunnuntaihin niin, että joka toinen vuosi pidetään kuntavaalit ja joka toinen vuosi eduskuntavaalit.

Oman säväyksensä lähestyviin kuntavaaleihin antaa vireillä oleva sote- ja maakuntauudistus. Jos hanke etenee, kuten tällä hetkellä näyttää, ensimmäiset maakuntavaltuustot valitaan tammikuussa 2018 ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy maakunnille vuoden 2019 alussa.

Sote- ja maakuntauudistus vie kunnilta päätösvaltaa. Joku saattaa pitää tätä perusteena kieltäytymiselle. Joku voi ajatella, että työ kuntapäättäjänä helpottuu ja lähtee siksi ehdokkaaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>