Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kellot ovat soineet pienille kyläkouluille

Pienet kyläkoulut ovat tulleet tiensä päähän.

Kinnulassa on vuosien saatossa lakkautettu Urpilan, Saarenkylän, Hiilingin, Niemenkylän, Matkusjoen, Kangaskylän ja Jääjoen koulut. Muholan koulu sinnitteli pitkään. Menossa oleva kevätlukukausi jää viimeiseksi Muholan 22 oppilaan kaksiopettajaisessa koulussa.

Kinnulassa kyläkoulujen lakkauttamisesta on selvitty ilman suurta draamaa. Syynä lienee kunnan koko. Miltään nurkalta ei tule kirkolle kohtuuttoman pitkä matka. Muholan kyläkeskuksen ja Nurmelan koulun väli on seitsemän kilometriä. Pisimmillään koulumatkaksi tulee 13 kilometriä.

Pihtiputaalla kyläkouluja oli parhaimmillaan 22, joten pelkästään numeroihin tuijottamalla voi sanoa, että lakkauttamisurakka oli Kinnulaan verrattuna kolminkertainen. Moni kylä taisteli koulunsa puolesta kuin leijonaemo pennuistaan. Ilmapiiri oli vanhempien kuulemistilaisuuksissa sen mukainen.

Suomalainen koulujärjestelmä on arvioitu yhdeksi maailman parhaista. Sen hienoimpia piirteitä on, että jokainen lapsi saa asuinpaikasta riippumatta hyvän kouluopetuksen ja sen ansiosta tasa-arvoiset mahdollisuudet jatko-opintoihin. Kylälle koulun loppuminen on aina menetys, mutta oppilaan kannalta siirtymisestä isompaan kouluun voi löytää myös myönteisiä puolia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>