Uutiset Heikki Jämsén

Pentillä ja Paavolla on veteraanisukille käyttöä

Kiitollisuus veteraanisukupolvea kohtaan oli päällimmäinen tunne lauantaina Sopukassa, jossa luovutettiin pihtiputaalaisin ja osaksi hämeenlinnalaisin voimin kudotut villasukat sodan kokeneille veteraaneille ja rintamatunnuksen omaaville naisille. Luovutustilaisuus oli Keski-Suomessa ensimmäinen.

Sodan käyneistä miehistä pääsi paikalle enää kaksi: Pentti Kananen ja Paavo Kolehmainen. Kummallakin on vielä kunnon villasukille käyttöä. Pentti (96) on innokas metsämies ja ampui joulun alla jäniksen.
Paavo (95) potkutteli Sopukkaan potkukelkalla kotoaan Tahkonpolulta.

— Villasukat ovat tarpeen, kun käyn kaupassa ja hoitelemassa asioitani, Paavo totesi.

Tempauksen takana on Facebook-ryhmä Villasukat veteraaneille, joka tavoite neuloa 18 000 sukkaparia toteutui. Nyt jokainen sotaveteraani, rintamaveteraani ja sotainvalidi voi viettää Suomi 100 -juhlavuotta lämpimin jaloin.

Pihtiputaalla sodan kokeneita miehiä on jäljellä viisi ja rintamatunnuksen omaavia naisia kuusi. Veteraanien yhdyshenkilö Taina Toikkanen toimittaa sukat heille, jotka eivät luovutustilaisuuteen päässeet.

— Kukaan ei jää ilman lämpimiä sukkia. Iso kiitos kaikille neulojille. Ilman heitä tämä tempaus ei olisi toteutunut, Taina Toikkanen sanoi.

Piipe Onninen-Kokko laittoi täkäläisen kutojaryhmän liikkeelle. Neulojia lähti mukaan kymmenkunta. Naiset neuloivat kotonaan, mutta pitivät tukikohtanaan myös kirjastoa.

— Saimme aikaan kolmetkymmenetkahdeksat sukat, joten niistä riittää jaettavaa vaikka Kinnulaan, Piipe Onninen-Kokko sanoi.

Yksi Pihtiputaan sukkavarastoa kartuttanut ”puoliaikaputtaalainen” oli Kristiina Lonka Hämeenlinnasta. Hän kutoi kuudet veteraanisukat.

— Tuntui, että näitä sukkia teki mielellään. Isäni ja moni sukulaisistani oli sodassa.

Juhlavan tilaisuuden koskettavin hetki koettiin, kun mieskuoron jäsenet Erkki Pietiläinen ja Pentti Sutelainen johdattivat paikalle kokoontuneet yhteislauluun. Veteraanin iltahuuto herkisti laulajat.

Pihtiputaalaisia miehiä kaatui talvisodassa 47. Jatkosodassa pihtiputaalaisia kaatui 220. Heistä kaksi oli lottia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>