Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Tekniikka auttaa, jos sitä uskaltaa käyttää

Monta vuotta ehdittiin höristellä korvia, ennen kuin Pihtiputaan valtuustosalin äänentoiso saatiin kuntoon.

Vanha järjestelmä oli toteutettu niin kuin kunnissa oli ennen tapana. Kuviteltiin, että kun hankinta maksaa tarpeeksi, se myös toimii. Ei toiminut.

Kun päätös uudesta äänentoistosta lopulta sinetöitiin ja järjestelmä saatiin rakennettua, huomattiin, että kohtuuhintainen ja yksinkertainen on sittenkin viisas tapa hoitaa yksi ongelma pois päiväjärjestyksestä.

Tekniseltä kannalta kaikki on hyvin, mutta käytännössä jotain muuta.Hyvästäkään tekniikasta ei ole apua, jos sitä ei käytetä.

Kysynkin, miksi mikrofoni unohtuu aina niiltä valtuutetuilta, joiden ääni ei tahdo kuulua kovaäänisenkään kautta? Turhaa vaatimattomuutta, koska puheenvuorot ovat useimmiten ihan järkeviä.

Valtuuston puheenjohtaja Pekka Sutinen joutui taas viime kokouksessa muistuttamaan asiasta.

— Käytetään niitä mikkejä, kun ne kerran on hankittu. Etteivät jää tyhjän pantiksi, Sutinen tokaisi.

Valtuutetuista Ari Saastamoinen puhuu aina mikrofonin kautta. Hyvä että puhuu, koska niin on sovittu. Saastamoisen ääni tosin kantoi kokoussalin takaosaan vahvistimattomanakin aikana.

Kinnulan valtuustosali on pienempi kuin rajan tällä puolella. Silti sielläkin on äänen vahvistaminen tarpeen vähintään kahdesta syystä. Yleisö kuulee ja nauhoitusta on helpompi kuunnella. Äänitän puheenvuorot jutun tueksi ja selustan turvaamiseksi. Joskus joku on laukonut tunnekuohussa sellaista, jonka myöntäminen on tuntunut myöhemmin vaikealta. Nykytekniikka auttaa tässä. Pitkän kokouksen sanomiset vievät vain murusen kännykän levytilasta.

Kinnulan kokoussalin asialliselta näyttävä äänentoisto on ollut valmiina kohta vuoden, mutta yhtään kertaa en ole sitä nähnyt kenenkään käyttävän.

Ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Yleensä keskusyksikkö pannaan nappia painamalla päälle ja mikrofoni kytketään nappia painamalla päälle. Ja sen jälkeen siihen puhutaan.

Toinenkin pitkäaikainen toive saatiin Pihtiputaalla toteutettua. Kunnanvaltuuston kokouksia voi jatkossa seurata netin kautta suorana. Linkki löytyy kunnan kotisivuilta.

Yhdeltä lähetystä katsoneelta tuli testivideoinnin jälkeen pettynyt palaute. Heidän puheet jäivät arvoituksiksi, jotka eivät käyttäneet mikrofonia.

Kinnulassa videointia on esitetty useampaan kertaan ja joskus se alkaa. Sitä odotellessa on syytä ottaa mikki kauniiseen käteen ja puhua kuuluvasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>