Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Älykännykät ja läppärit tutuiksi vanhemmallekin väelle

Toistakymmentä eri-ikäistä eläkeläistä kokoontui Alvajärven Eläketalolle saamaan ohjeita lähinnä älykännykän ja tabletin käyttöön. Paikalle tulleista melkein puolella oli älypuhelin.

Seuraavana päivänä vanhusten päivätoiminnan puuhanainen Riitta Höykinpuro neuvoi yhdessä Jarkko Pitäjämäen kanssa Kojolan vanhuksia. Tiedon tarve on niin ilmeinen, että koulutusta aiotaan jatkaa. Toteuttamistapoja mietitään parhaillaan.

Alvajärveläisellä Pekka Heikkilällä (87) on käytössä jo toinen matkapuhelin. Hän on tyytyväinen erityisesti vanhuksille suunniteltuun puhelinmalliinsa, jossa on reilunkokoiset, selvästi erottuvat näppäimet ja kuuluva soittoääni. Heikkilä tarvitsee apua puhelimensa kanssa vain numeroiden tallentamiseen. Tukea antaa tarvittaessa IT-alan ammattilaisena työskentelevä poika.

Yleinen käsitys on, että joka ei osaa käyttää kännykkää ja tietokonetta, jää monien palvelujen ulkopuolelle tai joutuu rahastetuksi. Moni asia maksaa netissä murto-osan siitä, mitä siitä peritään muuten. Esimerkeiksi käyvät pankkiasiointi ja matkaliput.

Kännykkä- ja tietokoneavun yhteistyö- ja avunantoverkosto on jo olemassa, kunhan se otetaan käyttöön. Verkosto muodostuu luontevasti läheisistä, naapureista, monipalvelupisteistä, kirjastoista ja eläkeläisjärjestöistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>