Lukijalta Lukijalta

Mihin unohtuivat tärkeät kysymykset?

Onkohan Pihtiputaan kuntapolitiikan keskusteluilmapiirissä vikaa, kun kahdeksan kuntalaisen Kotsarissa julkaisemiin kuntalaisten hyvinvointiin ja osuustoimintayrittämisen edistämiseen liittyviin kysymyksiin ei ole tullut yhtään vastausta sen paremmin päättäjiltä, ehdokkailta, yrittäjiltä, kunnan virkamiehiltä kuin Witakseltakaan?

Sunnuntai-illan vaalipaneelissakaan ei esitetty yhtään hyvinvointiohjelmaan liittyvää kysymystä, vaikka sen jos minkä luulisi olevan konkreettinen ja kaikkia kuntalaisia koskettava asia.

Juontajan kysymykset olivat kyllä ansiokkaasti aika teräviä, mutta ne käsittelivät melkeinpä pelkästään taloutta ja mahdollistivat usein vain kyllä tai ei -vastauksen. Ne eivät siis edistäneet keskustelua, eikä sille annettu aikaakaan.

Muistilehtiööni jäivät seuraavat kysymättä jääneet asiat:

1. Mikä on hyvinvointiohjelmanne? Haluatteko kehittää Suvannonlahden leirikeskusta edullisesti, pienillä satsauksilla, osana kunnan hyvinvointiohjelmaa? Miksi isolla Puttaalla ei ole varaa uimahalliin, kun pienellä Kinnulallakin on?

2. Kannatatteko pakolaisten vastaanottamista? Onko muita ideoita väkiluvun laskun taittamiseksi?

3. Miten Puttaan yhteinen maakuntavaaliehdokas voitaisiin valita?
(Keskustan edustaja taisi kertoa, että se on käytännössä puolueiden piirijärjestöjen hallussa, ja sitoutumattomien on vaikeaa vaikuttaa asiaan.)

4. Ketkä teistä osoittavat yhteistyötahtonsa ennakolta ja lähtevät mukaan 3-7 eri ryhmän ehdokkaiden yhteiseen vaali-ilmoitukseen?

5. Miten suhtaudutte seuraavaan toteamukseen: Monessa muussa asiassa pitää säästää, mutta pienellä rahalla saadaan paljon aikaan tukemalla yhdistyksiä ja seuroja. Sinne lisää rahaa, niin saadaan entistä enemmän toimeliaisuutta ja tapahtumia pitäjään!

6. Pihtiputaan Mummo saa maakunnallista ja jopa valtakunnallista julkisuutta, viimeksi ET-lehdessä. Kuinka Mummoa voidaan käyttää vielä enemmän Puttaan maakunnallisen ja valtakunnallisen positiivisen näkyvyyden lisäämiseksi?

7. Yhdistysten kykyyn ja haluun hakea yleishyödyllisiä EU- ja muita projekteja vaikuttaa huonontavasti se, että kunta ei myönnä välirahoitusta esim. vuodeksi.
Koska projektituki maksetaan jälkikäteen, yhdistysten toimijat joutuvat marssimaan pankkiin ja hakemaan tarvittavan väliaikaisrahoituksen yhdistykselle ja takaamaan lainan itse. Tämä on kohtuutonta.

8. Yhtenä minimaalisena säästökohteena esitettiin valtuuston pienentämistä ja luottamushenkilöiden palkkioiden alentamista. Valtuuston pienentäminen aiheuttaisi kuitenkin luultavasti sen, että sivukyliltä olisi entistä vaikeampi saada päättäjiä valituksi.
Mitä mieltä olette tällaisista säästöistä?

9. Yli puolella panelisteista ei ollut mietittynä mitään vastausta ehdottomasti elintärkeään kysymykseen kaikissa kunnissa kaikkialla maailmassa:

Miten voidaan samalla ehkäistä ilmastonmuutosta ja samalla luoda Puttaalle lisää työpaikkoja?
Mikä on Sinun vastauksesi tähän?

Pentti Ruotsalainen
Kuntalainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>