Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Nuorten osallistamisessa on parantamisen varaa

Kuntavaaleissa pääsee äänestämään ennakkoon tänään.

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi tiistai. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.4. Pihtipudas on jaettu viiteen äänestysalueeseen. Kinnulassa äänestysalueita on kaksi.

Kinnulassa on totuttu korkeaan äänestysaktiivisuuteen. Viime kuntavaaleissa kinnulalaisista äänesti 84,9 prosenttia. Pihtiputaalaisia on ollut vaikeampi saada uurnille. Äänestysprosentti jäi Pihtiputaalla vuoden 2012 vaaleissa 64,2 prosenttiin. Kinnulan ennätysmäistä aktiivisuutta on vaikea lisätä. Kinnulan lisäksi vain Utsjoella äänestysaktiivisuus nousi yli 80 prosentin.
Pihtiputaan eduksi voi sanoa sen, että liikkeellä oltiin koko maata vilkkaammin.

Kinnulassa äänestämään lähtevät myös nuoret. Muualla tilanne on toinen. Alle 25-vuotiaista nuorista harvempi kuin joka kolmas käytti äänioikeuttaan. Vain 30 prosenttia heistä äänesti. Laiska äänestäminen jatkui 25-34 -vuotiaiden ikäluokassa. Heistä äänestämässä kävi 40 prosenttia.

Yksi syy äänestämättömyyteen on helppo löytää. Kuntien valtuustoissa ja ehdokaskunnassa nuoret ovat selvästi aliedustettuja. Sen sijaan 65 vuotta täyttäneiden ehdokkaiden osuus on nelinkertaistunut vuoden 1996 vaaleista. Jo 16 prosenttia valtuustopaikkaa tavoittelevista on eläkeiässä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>