Lukijalta Lukijalta

Vastine Tapio Saastamoisen kirjoitukseen

Tapio Saastamoinen kirjoitti (22.3.) Pihtiputaan sote-palveluista ja Med Group Oy:stä. Kirjoitus sisälsi paljon asiavirheitä, joten on syytä korjata niitä muutamalla sanalla antaaksemme kuntalaisille asioista oikean kuvan.

Kotihoidon kokonaisulkoistuksessa oli kyse määräaikaisesta yhteistyöhankkeesta, joka oli perusturvalautakunnan käsittelyssä vuonna 2015 ja jota ei lähdetty viemään eteenpäin.

Perusturvalautakunta hyväksyi syksyllä 2016 mukanaolon kaikkien Keski-Suomen kuntien yhteisessä Kukoistava Kotihoito -kärkihankkeessa, johon sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt rahoitusta yli 2 miljoonaa euroa.

Hankkeessa kehitetään Keski-Suomen kotihoitoa ja luodaan tulevaisuuden toimintamalleja yhteistyössä yksityisen ja kolmannen sektorin kumppaneiden kanssa. On arvioitu, että sote-uudistuksen 3 miljardin euron säästöpotentiaalista lähes kolmannes on saavutettavissa ikäihmisten kotihoitoa lisäämällä ja sitä kehittämällä. Tässä työssä Keski-Suomen kärkihankkeella, osana valtakunnallista kehittämistyötä, on merkittävä rooli.

Kärkihankkeeseen sisältyy kokeilu, jossa kokeillaan väestövastuuperiaatteella toteutettavaa kotihoidon kokonaisulkoistusta Med Group Oy:n kanssa. Kokeilussa Med Group on sitoutunut osoittamaan osaamista ja taloudellisia panoksia kokeilukuntien kotihoidon kehittämiseen ja terveysteknologiaan.

Wiitaunionin perusturvalautakunnan tehtyä kielteisen päätöksen kokeiluun osallistumisesta tullaan kokeilu toteuttamaan jossakin toisessa keskisuomalaisessa kunnassa.

Saastamoisen kirjoituksesta voi saada sen kuvan, että avosairaanhoidon palvelut oltaisiin siirtämässä Med Groupille.

Kyse on avosairaalapalveluiden (kotisairaala) tiimoilta tehtävän yhteistyön puitesopimuksesta sekä edellä mainitun kärkihankkeen mukaisesta toimintamallista, jossa ensihoitoyksikön eli ambulanssin henkilöstön asiantuntemusta voidaan hyödyntää muissakin kuin ensihoitotehtävissä silloin, kun yksikkö ei ole kiinni ensihoidon tehtävissä.

Toimintamalli on ollut käytössä Hankasalmella ja todettu niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin hyväksi. Sillä on voitu välttää yöaikaisia päivystyskäyntejä keskussairaalaan sekä asiakkaan siirtoja osastolle, kun hoito on voitu tuoda kotiin tai palvelutaloon.
Perusturvalautakunta siirsi asian käsittelyn seuraavaan kokoukseen.

Metsäkodon yöhoidon osalta pelastusviranomaiset edellyttivät, että yöhoito järjestetään asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Eri vaihtoehdoista on keskusteltu vammaispalvelujen kutsumassa tilaisuudessa 9.12.2016 sekä lautakunnan kokouksessa 13.12.2016. Yöhoito oli mahdollista liittää jo olemassa olevaan Viitasaaren vanhuspalveluiden ja Med Groupin väliseen yöhoitosopimukseen.

Perusturvalautakunta päätti kokouksessaan 14.2.2017 järjestää yöhoidon omana toimintana.

Päinvastoin kuin Saastamoinen kirjoittaa, Med Group ei ole ”ulkomaalaistaustainen rahastusfirma” vaan kotimainen yritys. Sen kaikki yhtiöt ovat Suomeen rekisteröityjä osakeyhtiöitä, jotka maksavat kaikki veronsa ja veronluonteiset maksunsa Suomeen.

Med Group Oy tai sen konserniyhtiöt eivät ole maksaneet mitään voitonjakoa, osinkoja, korkoja tai konserniavustuksia ulkomaille.

Pihtiputaan kunta on tehnyt hyvää yhteistyötä Med Group Oy:n kanssa esimerkiksi hammashoidon osalta. Lisäksi Med Group osallistuu muun muassa vapaaehtoistoimintaan yhdessä Liiga Plokin kanssa.

Pihtiputaan kunnan osalta sote- ja maakuntauudistus etenevät muun maakunnan tahtiin.

Tulevaisuudessa meidän on kuitenkin huomioitava, että julkisen sektorin kumppanuus yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa on edellytys sille, että kuntalaisille voidaan jatkossakin turvata hyvät ja laadukkaat sotepalvelut.

Marja Laurila
Perusturvajohtaja
Wiitaunioni

Eino Nissinen
Johtava asiantuntija
Med Group Oy

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>