Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yllätykset kuuluvat yllätyksettömään vaalijärjestelmään

Kuntavaalien jälkihehkussa uskaltaa todeta ainakin sen, etteivät nämäkään vaalit menneet läpi ilman yllätyksiä.

Hyvä niin, koska yllätykset kuuluvat vaaleihin ja pitävän kuntalaisten ja kansalaisten mielenkiintoa yllä.

Kinnulan yllätys oli perussuomalaisten jääminen valtuuston ulkopuolelle. Entisen kunnanjohtajan nousu ääniharavaksi oli sen sijaan monelle yksi vaaliveikkauksen varmoista. Seuraava kunnallispolitiikkaan liittyvä mielenkiinnon kohde on se, millaisin ottein Juha Urpilainen luottamushenkilöuransa aloittaa.

Pihtiputaalla suurin yllätys koettiin jo syksyllä, kun sitoutumaton Pihtiputaan Parhaaksi -ryhmä julkisti hyvin menestyneen ehdokaslistansa. Toinen yllätys oli perussuomalaisten pitkä lista ja siihen nähden heikko menestys.

Kinnulan ykköstila äänestysaktiivisuudessa alkaa olla jo niin itsestäänselvää, ettei se tunnu edes uutiselta. Tällä kertaa ykköstila saatiin, kun 82,6 prosenttia äänesti. Silti suunta on selvä: edellisistä kuntavaaleista tultiin 2,3 prosenttiyksikköä alaspäin. Jos väki ei pysy valppaana, aktiivisimman äänestyskunnan tittelin nappaa ehkä jo ensi vaaleissa joku muu.

Suomalainen vaalijärjestelmä osaa olla myös yllätyksetön. Näidenkään vaalien jälkeen kukaan ei ole esittänyt väitettä, että vaalitulosta olisi joku edes halunnut peukaloida.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>