Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Varmaa varmempi voitto jäi taas saamatta

Vain kerran on satavuotias Suomi voittanut Euroviisut. Hieno hetki ei unohdu koskaan.

Lordin tempaukseen osuu hyvin kinnulalainen sanonta, jonka mukaan tärkeintä ei ole voitto, vaan murskavoitto.

Norma Johnin Blackbird-balladin piti mennä heittämällä Kiovassa finaaliin, mutta synkähkö, sydänsuruja tulvinut, sinänsä ammattitaitoinen esitys ei tainnut purra täysillä edes kotijoukkoihin. Voittoon ei riitä, että kappale paranee kuuntelukertojen lisääntyessä.

Ennen karsintaa luin lehdistä, miten Norma John hurmasi kaikki. Hypetys vaikutti tutulta. Niin sekin, että kehujen takana väreili hermostunut kutina ja pelko, että jäämme taas nopen osille, kuten yhdellä potkut saaneella kunnanjohtajalla oli tapana todeta.

Lordia eivät kevyen musiikin asiantuntijat voittajaksi veikanneet. Pikemminkin Euroviisuja odotettiin tuolloin sydän kylmänä, hienoista suurempaa myötähäpeää tuntien. Siksi Lordin voittorykäisy maistui niin makealta.

Veitsi kiertyi haavassa, kun Ruotsin lälly laulu I Can´t Go On jaksoi jatkoon ja kiri lopulta viidenneksi. Kappaletta en enää muista, mutta sen mieskolmikon pukeutuminen karsinnassa jäi mieleen.

Kaveruksille naljaillaan pitkään liian pienistä pikkutakeista, 15 senttiä nilkkojen yläpuolelta katkaistuista housunlahkeista ja kotiin unohtuneista sukista. Arvattavasti asujen takana on itseään ylivertaisena muodin edelläkävijänä pitävä vaatetalo, joka säästi kankaissa, mutta sai pellekamppeistaan ruhtinaallisen korvauksen.

Ruotsalaisten asukokonaisuus näytti vähintään yhtä typerältä kuin puttaalaistenkin teinien 1970-luvulla harrastamat lantiolta ahdistavan tiukat ja alhaalta leveälahkeiset farkut, joiden lahkeiden takaosa tungettiin Hai-saappaiden sisälle ja etuosa repsotti varren päällä.

Tyylittömyyden täydensi naurettavan lyhyt, ihonmyötäinen, vetoketjullinen villatakki, joka jätti navan- ja selänseudun paljaaksi. Tuntui epämukavalta odottaa kouluautoa navakassa tuulessa Koivulan kaupan kohdalla Elämäjärvellä. Päivän värjöttelyn jälkeen palasin vanhaan villapaitaan. Sen helma pilkotti mustan nahkatakin alta, mutta esti munuaisia kylmettymästä.

Onnittelut Portugalille ensimmäisestä viisuvoitosta hienolla laululla. Iloon on helppo yhtyä.

Mutta miksi osallistujien joukossa ovat Australia, Israel ja Marokko? Maantiedon ja biologian lehtorin Aino Halmeen rajaamaan Eurooppaan nuo maat eivät kuuluneet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>