Pääkirjoitus Juha Kivinen

Kaikki on suhteellista, vaaleissakin

Suhteelliset vaalit toivat väriä uusien kunnanvaltuustojen avausistuntoihin sekä Pihtiputaalla että Kinnulassa. Suhteellisiin vaaleihin turvautuminen oli harvinaista Pihtiputaalla, mutta Kinnulassa homma oli paljon tutumpaa jo parin vuoden takaa.

Suhteellisiin vaaleihin mentiin siksi, koska valtuustoryhmät eivät saaneet etukäteen sopua aikaan luottamuspaikkojen jaosta. Pihtiputaan seesteisestä kunnalliselämästä kertoo hyvin se, että viimeksi paikoista on väännetty näin tosissaan vuonna 1989, kun keskusta repesi kuutosiin ja yseihin. Siitä tuntuu olevan jo ikuisuus.

Kinnulassa on sen sijaan riittänyt draamaa. Yllätyksenä tuli se, että nyt sitä aiheutti kokoomus. Aiemmin polttopisteessä on ollut useita valituksia tehnyt entinen kunnanjohtaja Juha Urpilainen, mutta hän aloitti valtuustotaipaleensa SDP:n riveissä sopuisissa merkeissä. Demarit tekivät esityksiä kaikkiin luottamuspaikkoihin käsi kädessä valtapuolue keskustan kanssa.

Siitä voidaan keskustella, kuinka oikeudenmukaisesti luottamuspaikat menivät. Kaikkia kortteja ei ehkä pelattu oikein, mutta aika tiukkaa linjaa vedettiin myös vastapuolella. Jupinat on nyt unohdettava, ja kaikkien pitää keskittyä kuntien aseman puolustamiseen. Sote- ja maakuntauudistuksen paineessa siinä on tarpeeksi urakkaa. Vastakkainasettelun aika on ohi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>