Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kulttuurin voi jo liittää osaksi arkipäivän sanastoa

Kuullessaan sanan kulttuuri moni kierähtää kantapäillään ja liittyy ryhmään, jossa keskustellaan vakavin ilmein yleisurheilun heikohkosta menestyksestä ja keihäänheiton harmaalta näyttävästä tulevaisuudesta ajattelematta, että nuo mainetta tuoneet elämänalueet ovat osa kulttuuriperintöämme ja muokkaavat sitä ajan kuluessa.

Kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristö-sanoihin kohdistuva siedätys on syytä aloittaa nyt. Lähiviikkoina puhutaan kulttuuriympäristöstä, joka on syntynyt ihmisen toiminnasta ja ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Esillä pidetään myös kulttuuriperintöä. Se kattaa aineellisen ja aineettoman perinnön, kuten rakennukset, esineet, tavat ja taidot. Aihe on ajankohtainen Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ansiosta. Niitä vietetään viidessäkymmenessä maassa. Tapahtumiin osallistuu 20 miljoonaa ihmistä.

Meillä Euroopan kulttuuriympäristöpäivät alkavat liputuspäiväksi nimetystä Suomen luonnon päivästä 26. elokuuta ja kestävät kaksi viikkoa. Päivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä.
Upeaa kesäistä lähiluontoa ja toimivaa rakennettua ympäristöä ihaillessa voi miettiä pitempäänkin, mikä on kulttuuriperinnössämme arvokasta ja kaivataanko ehkä jossain kohtaa avarampaa asennetta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>