Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kesäkinnusen titteli meni oikeaan osoitteeseen

Moni muistaa ajan, jolloin maaseutukylillä kesä- ja heinäkuun aikana vastaantulevista autoista komeimmat oli rekisteröity Ruotsiin.

Suomen ja Ruotsin välillä on muutettu aina, mutta massamuuton aika osuu 1960- ja 1970-lukujen vaihteeseen. Pelkästään vuonna 1970 Ruotsiin muutti 42 000 suomalaista.

Ruotsiin lähti sotien jälkeen 575 000 suomalaista. Ruotsista muutti Suomeen 328 000 ihmistä. Ruotsi on houkutellut aina. Jos laskeminen aloitetaan vuodesta 1860, Ruotsiin muuttaneiden suomalaisten kokonaismäärä nousee 620 000:een.

Moni Ruotsiin vain käymään lähteneistä jäi, mutta toki iso osa palasi, kun elintaso täällä nousi ja työmahdollisuudet monipuolistuivat.

Kesäkinnuseksi valittu Soile Pesonen on ensimmäisen polven ruotsinsuomalainen. Soile ei muuttanut yksin, sillä Kinnulan muuttotappio oli vuonna 1970 Sallan jälkeen maan toiseksi suurin.

Soile Pesosen nykyisestä kotikaupungista Eskilstunasta tuli yksi suomalaisuuden keskuksista. Kinnulalaiset ja pihtiputaalaiset ovat siellä vieläkin hyvin edustettuina. Yleinen tapa oli, että saman pitäjän tulijat hakeutuivat samoille paikkakunnille.

Nykyisin Suomen väestökehitystä vauhdittaa ulkomaalaisten maahanmuutto. Vaikka suomalaisten muutto on tasaantunut, meitä lähtee enemmän maasta pois kuin tänne palaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>