Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Pienten lasten koulumatkat pelottavat vanhempia

Melkein puolet 6-10-vuotiaiden lasten vanhemmista pelkää, miten lapsi selviää turvallisesti kodin ja koulun välisestä matkasta.

Vanhempien mielestä lapselle suurimman vaaran koulumatkalla aiheuttaa autoilijoiden huono käyttäytyminen liikenteessä. Seuraavaksi eniten huolestuttavat lapsen huomion herpaantuminen jutellessa, leikkiessä tai kilpailtaessa kavereiden kanssa. Huolta aiheuttavat myös huonot liikennejärjestelyt, kuten vaaralliset risteykset. Yhtenä huolenaiheena on lapsen kännykkään uppoutuminen.

Liikenneasenteissa on korjaamisen varaa, kun yli viidennes kaikista vanhemmista pitää lapsensa koulumatkaa vaarallisena. Joka seitsemäs kertoo lisäksi tietävänsä, että omalle lapselle on vuoden sisällä sattunut liikenteessä yksi tai useampi läheltä piti -tilanne.

Kunnat ovat tehneet kiitettävästi työtä yleisen liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Ajonopeuksia on hillitty taajama-alueilla ja koulujen lähellä liikennemerkkejä järeämmillä keinoilla. Samalla kynnys rakentaa perustelluille paikoille uusia suojateitä ja kevyen liikenteen väyliä on madaltunut.

Työssä ovat mukana kodit ja koulu. Lapsille kerrotaan jo kotona turvallisen liikennekäyttäytymisen pelisäännöistä ja neuvojen perillemenoa vahvistetaan kertaamalla asioita koulussa. Yksikin lapsiuhri liikenteessä on liikaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>