Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Paikallisosuuspankki hakeutuu suuremman kylkeen

Punalihaista kalaa arvostavat sanovat, että hyvää kannattaa pyytää, vaikka ei saisikaan. Tukevaa tulosta tekevää Pihtiputaan Osuuspankkia on yritetty uittaa isomman kainaloon 30 vuoden aikana kolmeen kertaan.

Ensimmäinen yritys tapahtui 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Tuolloin tavoitteena oli viedä pankki osaksi Keski-Suomen Osuuspankkia. Hallintoneuvosto kaatoi hankkeen. Kuusi vuotta sitten yhdistymistä kaavailtiin Haapajärven ja Pyhäjärven Osuuspankkien kanssa. Yritys synnytti jäsenistön joukossa suoranaisen kansanliikkeen itsenäisen pankin puolesta. Suunnitelma kariutui
Jukolassa pidetyssä värikkäässä kokouksessa murskalukemin 237-43. Näkyvimpiin vastustajiin kuului pankin entinen toimitusjohtaja Erkki Niemelä.

Nyt valta on rajatummalla joukolla. Pankkien edustajistot äänestävät 10. lokakuuta sulautumisesta Suomenselän Osuuspankkiin. Sen toimialueen muodostavat Haapajärvi, Haapavesi, Pyhäjärvi ja Kärsämäki. Asiakkaita pankilla on Reisjärvelläkin. Yhdistyminen juurruttaisi pankin myös Pihtiputaalle, Kinnulaan ja Kivijärvelle.

Lainakauppa on murroksessa. Ihmiset ottavat velkaa internetissä sieltä mistä sitä saa halvimmalla ja joustavimmin ehdoin. Fuusiota yksimielisesti esittävissä pankkien hallituksissa ajatellaan, että astetta isompi koko auttaa pärjäämään asiakaskilpailussa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>