Päästä vedettyä Juha Kivinen

Eläköön Mummo!

Yksi hauskimmista työpäivistäni oli pari vuotta sitten, kun uusi Pihtiputaan Mummo astui virkaansa. Liekö kukaan muu kahdeksasta Mummosta saanut yhtä näyttävää sisääntuloa kuin Aune Turunen. Jämerät oman maakunnan keihäsmiehet Kimmo Kinnunen ja Matti Närhi kantoivat Aunea torilla hurraavan yleisömeren läpi.

Ihmiset ihastuivat heti uuteen Mummoon. Joka puolelta kuului kommentteja, että eipä olisi valinta voinut osua paremmin kohdalleen.

Ja tosiaan – nappiin meni! Aune Turunen on ollut niin luonteva ja pidetty Mummo, että minun puolestani ensi kesänä ei tarvitsisi uutta viranhaltijaa etsiäkään. Jos Aunelle vain suinkin sopisi, hän voisi hallita heti perään toiset kolme vuotta, niin miellyttävästi hän on tehtävää hoitanut.

Mummojutut tulivat mieleen, kun kehittämisyhtiö Witas Oy aloitti hiljattain uuden projektin – Pihtiputaan Mummo 2.0:n, jota vetää monessa mukana ollut tehopakkaus Elina Mäkinen.

Hankkeen tavoitteena on Pihtiputaan Mummo -käsitetteen kokonaisvaltainen kehittäminen ja brändin tuominen nykyaikaan. Yritykset tai yhdistykset voivat liittää palvelunsa Mummo-brändin markkinointiin.

Päivittäminen onkin paikallaan, sillä Pihtiputaan Mummon laajempi näkyvyys on tahtonut jäädä vähemmälle. Takavuosina Mummo oli enemmänkin esillä valtakunnallisessa mediassa.

Pihtiputaalla ollaan myös oltu kahta mieltä siitä, onko Mummon mainostaminen ylipäätään tarpeen. Toiset pitävät sitä jotenkin nolona, kun taas monet ymmärtävät, että Mummo edustaa rehtiä kansanviisautta, jossa ei turhia koukeroita tarvita käytöksessä eikä kielessä.

Minähän olen koulutustani vastaavassa työssä, sillä meille toimittajaopiskelijoille ilmotettiin Tampereella heti alussa, että teidän on kirjoitettava niin, että Pihtiputaan mummokin sen ymmärtää. Ja juuri Tampereen yliopistosta koko mummo-käsite sai alkunsa.

Aidon Pihtiputaan Mummon valinta lähtikin liikkeelle vuonna 1994 lehtimaailmasta. Kotiseudun Sanomat ja Pihtipudas-Seura tarttuivat Riitta Vaittisen aloitteeseen ja järjestivät Mummo-vaalin. Kyllikki Varhan aloittama Mummo-perinne on jatkunut Aune Turusen päiviin asti.

On kiintoisaa nähdä, mitä uudessa hankkeessa saadaan aikaan. Aiemminkin Mummon ympärille on yritetty luoda kaikenlaista, eikä aina niin onnistuneesti. Putaanportille Kumpulan päärakennukseen piti tulla Mummola ja onhan siinä vieläkin Mummolantie, mutta sen pitemmälle homma ei edennyt.

Toivotaan, että Niemenharjun uusi Mummonmökki lupailee parempia aikoja. Mökki on kyllä nätti kuin mikä, niin kuin on Mummokin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>