Lukijalta Lukijalta

Pihtiputaan Osuuspankki suunnittelee fuusiota

Pihtiputaan Osuuspankki suunnittelee fuusiota.

Tämä uutinen on yllättäen saatu lukea lehdistä. Sama asia oli edellisen kerran käsittelyssä vuonna 2011. Silloin esitys tyrmättiin selkeästi äänin 237 – 43. Nyt pankin johto ja hallinnon puheenjohtajisto tuovat asian uudelleen päätettäväksi.

Jotta fuusio ei kaatuisi jäsenistön vastustamiseen, pankin johto perusti pankille vaaleilla valitun edustajiston (20 henkilöä), jotka nyt käyttävät valtaa jäsenistön puolesta.

Edustajisto aloitti tämän vuoden alussa, mutta sille ei kerrottu mitään suunnitelmasta ennen sen julkistamista, vaikka valmistelutyötä on tehty kauan. Nyt asia tuodaan valmiina lokakuun edustajiston kokoukseen. Päätösesitys on yksinkertainen: pankki fuusioidaan ja itsenäinen Pihtiputaan Osuuspankki loppuu.

Perustelut ovat samat kuin 2011. Pelotellaan tulevaisuudella, kehutaan suuruutta, uskotellaan palvelujen paranevan. Tehostaakseen painostusta pankki on jo ulkoistanut suositun lakiasioiden hoidon Suomenselän Pankkiin, eli aloittanut fuusion ennakkoon ilman jäsenistön päätöstä.

Tulevaisuutta emme me tai muut noin 60 pientä osuuspankkia tai noin sata suurempaakaan pankkia tiedä, mutta kaikilla meillä on oikeus toimia ja kehittää paikkakuntaamme.

Oma pankki, omat terveyspalvelut, oma lukio, ja oma kunta ovat kehityksen edellytyksiä. Meillä Pihtiputaalla saattavat olla nämä kaikki lähivuosina uhattuina. Siitä huolimatta meidän tulee pitää viimeiseen asti puoliamme jokaisen palvelun osalta, eikä sinisilmäisesti uskoa, että yksittäinen ”projekti” voisi asian hoitaa.

Fuusion seurauksena syntyisi säästöjä, kun Pihtiputaan pankin henkilöstö vähenisi puoleen ja vaativammat työt siirtyisivät Haapajärvelle ja Pyhäjärvelle.

Pankki olisi ehkä ennen pitkää auki 2-3 päivää viikossa. Kinnulan ja Kivijärven palvelupisteet loppuisivat ja asiakkaita kehotettaisiin asioimaan netissä. Onko tämä pihtiputaalaisten toivoma tilanne?

Jos fuusio tulisi joskus ajankohtaiseksi, olisi parempi suunta etelä, koska muutenkin kuulumme Keski-Suomeen: sote-, maakunta- ja koulutuspalvelut sekä kuntayhteistyö.

Jopa jotkut kunnanvaltuutetut näyttävät olevan sitä mieltä, että kunnan suurin veronmaksaja, Pihtiputaan Osuuspankki, voitaisiin fuusioida Suomenselkään?! Merkittävät verotulot jäisivät saamatta kotikuntaan ja verotulomenetysten korvaamiseen tarvittaisiin suuria säästöjä tai muita toimia.

Pihtiputaan Osuuspankki on itsenäinen ja taloudellisesti riittävän hyvässä kunnossa. Tunnusluvut ovat kunnossa. Osuuspankkien Keskusliitto ei painosta pankkia fuusioon. Osuuskunta-aatteen tarkoituksena on antaa asiantuntevia palveluja lähellä jäsenistöä. Miten fuusiossa kävisi?

Asian ratkaisu on nyt 20 edustajan käsissä. Kokous pidetään lokakuun alussa. Olkaa Te, joille Pihtiputaan oma pankki on tärkeä, yhteydessä päättäjiin! Molemmat vaihtoehdot ovat edelleen mahdollisia. Fuusiota ei ole pakko tehdä!

Väinö Kiljala
Pihtiputaan OP:n entinen, pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>