Lukijalta Lukijalta

Fuusiota suunniteltaessa on oma aktiivisuus unohtunut

Pihtiputaan Osuuspankki aiotaan fuusioida Suomenselän Osuuspankkiin. Edustajisto päättää asiasta lokakuun alkupuolella.

Pihtiputaan Osuuspankin jäsenenä, ja pihtiputaalaisena, olen pohtinut asiaa tiedon siitä saatuani.
Tiedon sain, kuten muutkin jäsenet, melko myöhään.

Edustajiston päätöstä lukuun ottamatta kaikki oli junailtu valmiiksi. Pihtiputaan Osuuspankin johtaja Vesa lsosalo sai jäsentiedotteen liikkeelle sen jälkeen kun lehdistö ja some olivat asiasta tiedottaneet ja asiasta nousi häly.

Yhdistymiseen lienee omat perusteensa, joita on rakennettu pikku hiljaa tiettyyn suuntaan.
Samalla kun syitä yhdistämiseen on junailtu, on oma toiminta ja aktiivisuus unohtunut. Näkymätön ja osallistumaton on Pihtiputaan Osuuspankki ollut omalla alueellaan. Toivottavasti johtajan vaihdos piristää toimintaa, käypä fuusiossa kuinka hyvänsä. Nykyisellä johdolla en ihmettele kehityksen suuntaa ja fuusion tarvetta.

Jäsenille tarkoitetussa kirjeessä todettiin, ettei muutos näy meille jäsenille oikeastaan mitenkään.
Vanhaa sanontaa käyttäen, ”soppii tuota eppäillä.” En minä sitä sano, että pankkipalvelut säilyisivät itsenäisenäkään, mutta en usko niitten säilymiseen kuin pari vuotta Pihtiputaalla fuusion yhteydessä.
Kinnuset ja kivijärviset uskovat tuskin tuotakaan aikaa omalta osaltaan.

Olisi kannattanut vaatia takeita tietyksi ajaksi palvelujen säilyttämisestä, jos se niin helppo rasti on.
Kummastelen tätä suuntaa kunnan kokonaisvaltaisen kehityksen näkökulmasta.

Maakuntien merkitys korostuu tulevaisuudessa, koska ne päättävät tulevaisuudessa kuntien asioista aika pitkälle. Missään kaavailuissa ei Keski-Suomea, eikä Pihtipudasta ole kaavailtu osaksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Pelkäänpä pahoin, että kun tulevat kunta- ja maakuntapäättäjät pohtivat Keski-Suomen järjestelyjä Pihtiputaan osalta, tämä tulee vastaan. Taitaa Keski-Suomen Osuuspankin hallituksessa ja edustajistossa istua eri kuntien kuntapäättäjiä, jotka muistavat pihtiputaalaisten haluttomuuden yhteistyöhön ja neuvotteluihin Keski-Suomen suuntaan.
Se hyöty, että Muurasjärveltä on lyhyempi matka Haapajärvelle pankkiin, on aika itsekas perustelu päätökselle.

Surullista on, jos ja kun, edustajisto, ja ennen kaikkea siinä istuvat kuntapäättäjät, sössivät yhteistyökuviot Keski-Suomen suuntaan vuosiksi eteenpäin.

Onni Nykänen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>